1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BNR a urcat prognoza de inflatie la 12,5% pentru finalul anului 2022

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si la 6,7% pentru sfarsitul anului 2023, conform datelor prezentate, joi, de Guvernatorul BNR, Mugur ISARESCU.

BNR estima, in februarie 2022, o inflatie de 9,6% pentru finalul lui 2022 si de 3,2% pentru 2023.

"In scenariul de baza, rata anuala a inflatiei IPC a fost revizuita la 12,5% in luna decembrie 2022 (fata de 9,6% in Raportul din februarie), cu un maxim al indicatorului localizat pe parcursul trimestrului II. Pentru decembrie 2023, proiectia Sinteza 13 Banca Nationala a Romaniei indica o valoare de 6,7% (fata de 3,2% in Raportul din februarie), in conditiile unor presiuni inflationiste mai ample din partea tuturor subcomponentelor cosului de consum fata de Raportul anterior. La acest orizont, revizuirea cea mai semnificativa a vizat componenta "energie electrica si gaze naturale", in urma prelungirii schemei de plafonare de catre autoritati, atenuand varful inflationist al acesteia din luna aprilie 2022, dar generand un nou salt in luna aprilie 2023, cu valori ridicate ce persista pana la finele intervalului de prognoza, trimestrul I 2024. In ceea ce priveste rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat, fata de Raportul din februarie noua proiectie este mai ridicata cu 4,2 puncte procentuale pentru finele anului curent si cu 1 punct procentual pentru sfarsitul anului 2023. Pe fondul socurilor sincronizate de oferta, presiunile din partea preturilor bunurilor din import au fost revizuite la valori mai ridicate compensate partial de cele asociate cererii agregate interne, care si-au atenuat atat nivelul, cat si dinamica fata de Raportul anterior", se arata in raportul BNR asupra inflatiei, publicat joi.

BNR se asteapta la accelerarea anticipata a ratei anuale a inflatiei IPC pana in iunie, in conditiile presiunilor din partea costurilor de productie, exacerbate recent de invazia Rusiei in Ucraina. Banca Centrala mentioneaza ca aceasta este previzionat a fi urmata de o decelerare graduala, intrerupta doar temporar in trimestrul II din 2023, la iesirea in vigoare a masurilor de plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale. In contextul evolutiilor adverse asociate razboiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurari substantiale ale coordonatelor scenariului de baza.

Mai multe detalii din raport gasiti AICI.