1asig.ro
1asig.ro

BNR a redus prognoza de inflatie pentru 2019 la 3,8%

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si anticipeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, se arata in Raportul trimestrial asupra inflatiei, prezentat vineri de Guvernatorul BNR, Mugur ISARESCU.

PROMO


BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.

Conform bancii centrale, rata inflatiei va ramane marcata de persistenta presiunilor inflationiste interne de la nivelul inflatiei de baza.

"Conform scenariului de baza, rata anuala a inflatiei IPC va atinge 3,8% la sfarsitul anului 2019, 3,1% la finele anului 2020 si 3,2% la orizontul proiectiei (trimestrul III 2021). Fata de Raportul precedent, noul scenariu prevede inregistrarea unor valori mai reduse pentru tot intervalul de prognoza, respectiv cu 0,4 puncte procentuale pentru sfarsitul anului curent si cu 0,3 puncte procentuale pentru decembrie 2020. Pentru 2019, evolutia marginal mai favorabila a componentelor exogene ale cosului de consum a fost potentata de proiectarea unui avans mai putin alert decat cel anticipat anterior al inflatiei de baza, in timp ce pentru finele anului 2020 si, respectiv, pentru restul intervalului de prognoza revizuiri descendente sunt atribuite in totalitate indicelui CORE2 ajustat. Pentru finele anului curent, in cazul componentelor exogene, revizuirea cea mai ampla este asociata ieftinirilor recente inregistrate pe segmentul legumelor, in contextul unei recolte favorabile la nivel european, modificari de mai mica amplitudine si de sens opus (ascendent) vizand evolutia preturilor administrate si a celor ale combustibililor", se precizeaza in raportul BNR.


Avand in vedere caracteristicile noii prognoze pe termen mediu a inflatiei, dar si multitudinea incertitudinilor si riscurilor induse la adresa ei de mediul intern si de cel extern, inclusiv in contextul asteptarilor/deciziilor de relaxare a conduitei politicilor monetare ale BCE si Fed si al atitudinii probabile a bancilor centrale din regiune, Consiliul de administratie al BNR a decis in sedinta din 6 noiembrie 2019 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50%, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara. In acelasi timp, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% si a ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50%. Totodata, Consiliul de administratie al BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

1.695 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO