1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BNR: Rata anuala a inflatiei va cobori, probabil, la nivelul de o cifra in urmatorul trimestru (minuta BNR)

Rata anuala a inflatiei va cobori, probabil, la nivelul de o cifra in urmatorul trimestru si la 7,1% in decembrie 2023, fata de 7% la suta in proiectia precedenta, potrivit Minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 10 mai 2023.

In discutiile privind evolutia recenta a inflatiei, membrii Consiliului au aratat ca rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ in martie 2023, la 14,53 la suta, de la 15,52 la suta in februarie, reducandu-se astfel considerabil fata de nivelul de la finele anului trecut, de 16,37 la suta. S-a observat ca dinamica inflatiei a inregistrat in trimestrul I 2023 prima scadere din ultimele 9 trimestre, asa cum s-a anticipat, si ca aceasta a fost antrenata in principal de componentele exogene ale IPC, care si-au accentuat impactul dezinflationist in acest interval, ca urmare a descresterii ample a dinamicilor preturilor combustibililor si energiei electrice, sub influenta unor efecte de baza consistente si a modificarii incepand cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare si compensare a preturilor la energie.

La randul ei, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a stopat ascensiunea in trimestrul I, in conditiile in care, dupa ce s-a marit sub asteptari in primele doua luni ale anului, ea a scazut in martie la 14,6 la suta - nivel similar celui din decembrie 2022, pe fondul decelerarii mai pronuntate decat s-a anticipat a cresterii preturilor alimentelor procesate. In acelasi timp, subcomponenta non-alimentara a inflatiei de baza si-a temperat semnificativ cresterea de dinamica anuala, dar in conditiile inregistrarii unor majorari lunare consistente sau mai accentuate de preturi pe segmentul marfurilor nealimentare si pe cel al serviciilor, justificate doar partial de marirea incepand cu 1 ianuarie 2023 a cotei TVA pentru sectorul HoReCa, au remarcat mai multi membri ai Consiliului.

Potrivit BNR, membrii Consiliului au convenit ca recentul comportament al inflatiei CORE2 ajustat are ca determinanti majori efecte de baza dezinflationiste, descresteri ale cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, precum si ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, evidentiata inclusiv de sondaje de specialitate, indeosebi in cazul agentilor economici din industrie, servicii si comert. Actiunea acestor factori a contrabalansat integral influentele de sens opus ce au continuat sa vina in acest interval din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor materiale si salariale crescute, precum si din conservarea marjelor de profit, in contextul rezilientei cererii de consum, dar si din scumpirea unor bunuri de consum importate.

In ceea ce priveste pozitia ciclica a economiei, membrii Consiliului au aratat ca noua varianta provizorie a datelor statistice reconfirma cresterea peste asteptari a activitatii economice si in trimestrul IV 2022, intr-un ritm trimestrial doar usor incetinit, de 1,0 la suta, fata de 1,2 la suta in trimestrul III, ce implica o noua marire a excedentului de cerere agregata in acest interval.

Conform sursei citate, accelerarea cresterii anuale a PIB in trimestrul IV 2022, la 4,5 la suta, de la 3,7 la suta in precedentele trei luni, dar in conditiile unei structuri schimbate a cererii agregate, au observat membrii Consiliului. Conform noilor date, consumul gospodariilor populatiei a redevenit in ultimul trimestru al anului trecut principalul determinant al cresterii economice, iar aportul substantial al acestuia a fost urmat la mica distanta de cel al formarii brute de capital fix. Totodata, impactul exportului net a ramas doar marginal contractionist, in conditiile in care volumul importurilor a consemnat in acest interval o scadere vizibil mai ampla de dinamica decat volumul exporturilor de bunuri si servicii. Drept urmare, deficitul balantei comerciale si-a injumatatit ritmul anual de crestere, iar cel de cont curent si l-a redus chiar mai pronuntat, beneficiind si de ameliorarea evolutiei soldului balantei veniturilor secundare, pe seama intrarilor de fonduri europene de natura contului curent.

Membrii Consiliului au apreciat in mod unanim ca, in ansamblul sau, contextul analizat justifica mentinerea neschimbata a ratei dobanzii de politica monetara, in vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 la suta ?1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile.