1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BNR: Piata asigurarilor se consolideaza

Piata asigurarilor din Romania a continuat sa se dezvolte, incurajata de cererea in crestere pentru produsele de asigurari si de avansul intermedierii financiare pe ansamblul economiei, iar structurarea capitalului in functie de tipul de activitate si cresterea concurentei pe piata au condus la o intarire a industriei de profil, noteaza BNR in recentul „Raport asupra stabilitatii financiare”.
Astfel, dezvoltarea sectorului asigurarilor si cresterea gradului de conexiune cu piata bancara au intarit rolul acestei activitati in mentinerea stabilitatii financiare.

Majorarile de capital efectuate in vederea respectarii normelor cu privire la
solvabilitatea asiguratorilor, reevaluarea imobilizarilor corporale, autorizarea unor noi societati de asigurare si, nu in ultimul rand, cresterea volumului de prime subscrise, au avut ca efect majorarea activelor totale ale societatilor de asigurare intr-un ritm de peste 34% fata de anul anterior. Anul 2006 a marcat, totodata, si finalizarea armonizarii reglementarilor tehnice din asigurari cu prevederile comunitare.

Conform raportului BNR, piata de asigurari traverseaza o perioada de consolidare si de majorari de capital, rentabilitatea companiilor de profil din Romania a continuat sa se diminueze, iar marjele de solvabilitate s-au mentinut, totusi, peste limita minima stabilita de Comisia de
Supraveghere a Asigurarilor. Pierderile tehnice inregistrate de anumite companii de pe segmentul asigurarilor generale au impus atat cerinte suplimentare de capital, cat si ajustarea tarifelor de prima in functie de riscurile asumate si imbunatatirea sistemelor de administrare a riscurilor in scopul unei consolidari financiare.

Primele brute subscrise au evoluat diferit pentru subsectoarele asigurarilor, cele mai importante grupe de polite subscrise fiind asigurarile de viata, anuitatile si produsele de investitii pentru asigurarile de viata, respectiv asigurarile auto pentru asigurarile generale. Ritmul de crestere al pietei asigurarilor de viata s-a redus in anul 2006, iar cel al asigurarilor generale a avansat pentru prima data din anul 2002, evolutie datorata cresterii segmentului auto si a majorarii tarifelor de prima. De asemenea, gradul de penetrare a asigurarilor a crescut pana la 1,68% din PIB, mentinandu-se printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, mentioneaza BNR in cadrul publicatiei anuale.

Cresterea pietei asigurarilor de credite, pe care, in 2005, companiile afiliate unor grupuri financiare cu activitate bancara din Romania au detinut cota de piata majoritara, a fost insotita de o deteriorare a calitatii portofoliului de polite gestionat de companii, in timp ce rata despagubirilor,
determinata ca pondere a indemnizatiilor brute platite in total prime brute subscrise, a depasit media pietei asigurarilor generale in 2005, neamenintand insa perspectiva stabilitatii financiare.
Din punct de vedere al profitabilitatii, insa, diversificarea riscurilor asigurate, estimarea costului real al primelor de asigurare si administrarea corespunzatoare a plasamentelor si a riscurilor operationale au crescut eficienta sectorului asigurarilor.

Rezultatele tehnice pentru companiile de asigurari de viata au inregistrat o evolutie favorabila, diferita de rezultatele pentru asigurarile generale, principalul factor fiind reducerea indemnizatiilor nete raportate la primele nete subscrise.
Totusi, stabilitatea financiara pe clasa asigurarilor generale prin capacitatea redusa de plata a daunelor poate fi afectata in cazul persistentei unui rezultat tehnic negativ pe acest segment. Pentru a se proteja, societatile trebuie sa sustina cresterea gradului de cedare in reasigurare prin aplicarea de masuri de tip stoploss si fransize.

In ceea ce priveste amenintarile pietei de asigurari, ratele de dobanda in scadere, alternativele reduse de investire din sfera financiara, trendul crescator al daunelor si cresterea costurilor cu reasigurarea sunt principalele probleme identificate in studiul BNR. Totodata, alti factori de risc sunt presiunile exercitate de concurenta din piata asupra tarifelor de prima comparativ cu nivelul riscurilor asumate de catre asiguratori si riscul de credit transferat dinspre sectorul bancar.
Banca Nationala explica, in contextul cresterii sperantei de viata si al posibilitatii reduse de investire pe termen lung, adancirea decalajului de durata dintre active si pasive si erodarea capitalului companiilor, fenomen observat si la nivelul pietei europene. Expunerile la riscul de reinvestire cu un randament inferior, ratele de dobanda in scadere ce incurajeaza investitiile in titluri cu venit fix si scadenta indelungata, alaturi de oferta scazuta si cresterea semnificativa a lichiditatilor din portofoliul companiilor de asigurari impun obtinerea de catre companiile de profil a unui nivel de echilibru intre siguranta plasamentelor si randamentele inregistrate in scopul dezvoltarii sectorului si mentinerii stabilitatii financiare.

De asemenea, soliditatea financiara a companiilor de reasigurare straine, care au cumulat o pondere de 95% din totalul primelor cedate in reasigurare, constituie un plus de stabilitate pentru piata autohtona a asigurarilor, insa lipsa unor reasiguratori puternici pe piata romaneasca favorizeaza transferuri importante de fonduri in strainatate. Un alt factor de stabilitate financiara a industriei de asigurari este constituit de politica investitionala a companiilor ce opereaza in domeniu, resursele fiind plasate preponderent in active cu risc scazut, abordare in concordanta cu reglementarile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Astfel, in perspectiva tuturor consideratiilor amintite si in contextul integrarii europene, se impune ca fiind necesara o accelerare a ritmului de expansiune al pietei asigurarilor pentru a sustine convergenta cu piata unica, concluzioneaza BNR in Raportul asupra stabilitatii financiare din Romania.