1asig.ro
1asig.ro

BNR: Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor din T1 2020 a coborat la 2,41%

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Nationala a publicat marti noua valoare a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), la 2,41%, calculata in baza dobanzilor reale din T1 2020, in scadere fata de valoarea publicata in urma cu trei luni care era de 2,44%.

PROMO


Reducerea IRCC vine dupa ce BNR a redus si dobanda de politica monetara la 1,75%, iar scaderea este in linie cu planurile BNR anuntate recent.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei (...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Bancile acorda incepand cu luna mai 2019 credite noi retail in lei cu dobanda variabila legate de o noua referinta, respectiv indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a inlocuit ROBOR in contractele de credit retail in lei.

Noul indice IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare pentru o anumita perioada, la care bancile pot sa adauge o anumita marja fixa. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a dobanzilor cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.

IRCC se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de catre fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

523 accesari