1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BERD si-a inrautatit estimarile privind evolutia economica a Romaniei, in 2022 si 2023

Economia Romaniei ar putea sa inregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o crestere de 2,8% previzionata in martie 2022, si de 3% anul viitor, fata de o estimare de 4,1%, se arata in raportul publicat marti de BERD - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Conform estimarilor, economia tarii a intrat in 2022 pe o pozitie slaba, inregistrand un declin de 0,1% in ultimul trimestru din 2021, datorita scaderii investitiilor si a incetinirii acumularii stocurilor.

"Accelerarea inflatiei din a doua jumatate a anului 2021 a pus deja presiune asupra consumatorilor si a firmelor. Salariile reale nete si-au revenit temporar la inceputul acestui an iar eliminarea restrictiilor Covid-19 a imbunatatit increderea, insa razboiul impotriva Ucrainei a adaugat un strat suplimentar de dificultati inflationiste si o perturbare a lantului de aprovizionare", arata raportul.

Preturile de consum au crescut cu 10,2% (de la an la an) in martie 2022, desi preturile la energie au fost plafonate.

Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru a sprijini gospodariile vulnerabile si firmele afectate de razboi. Drept urmare, consolidarea fiscala preconizata pentru acest an ar putea fi constransa de aceste cheltuieli si de o crestere economica mai slaba.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara la 3% si s-au confruntat cu o inasprire a lichiditatii de la inceputul razboiului, intervenind pe piata secundara a datoriei suverane pentru a calma pietele datoriilor.

Se estimeaza o incetinire economica la 2,5% anul acest, riscurile fiind inclinate spre scadere, totul depinzand de evolutia razboiului si a altor presiuni privind aprovizionarea.

In 2023, presiunile inflationiste persistente, scaderea cererii si problemele lantului de aprovizionare vor limita cresterea la o prognoza de 3,0%, se arata in raportul BERD.