1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BCR lanseaza o noua emisiune de ...

BCR lanseaza o noua emisiune de obligatiuni verzi senior nepreferentiale in lei, in valoare totala de 702 milioane de lei

Banca Comerciala Romana (BCR) lanseaza o noua emisiune de obligatiuni verzi senior nepreferentiale, in valoare de 702 milioane de lei, continuandu-si astfel strategia de diversificare a surselor de finantare si contribuind la dezvoltarea pietei de capital din Romania, potrivit unui comunicat de presa BCR.

Noua emisiune de obligatiuni verzi se inscrie in demersurile companiei de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economica durabila, de a incuraja comportamentele responsabile fata de mediu si de a reduce inegalitatile sociale.

In ultimii trei ani, banca a emis obligatiuni in valoare de 3,75 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenti activi de la Bursa de Valori Bucuresti.

Emisiunea consta in obligatiuni senior nepreferentiale cu o maturitate de 5 ani si reprezinta a doua tranzactie cu obligatiuni verzi a BCR, urmand sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Obligatiunile au primit un rating pe termen lung de BBB+ din partea Fitch.

Procesul de book building a evidentiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel incat valorea emisiunii a fost majorata de la minimum 350 milioane de lei la 702 milioane de lei, in timp ce randamentul de 95 bps peste randamentul titlurilor de stat, care se translateaza la o rata dobanzii de 9,079%, reflecta performanta solida a bancii.

Distributia a fost echilibrata intre fonduri de pensii, administratori de fonduri, companii de asigurari si institutii de credit, beneficiind de asemenea de participarea notabila a International Finance Corporation (IFC) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Ramanem consecventi si extindem angajamentul nostru de a emite obligatiuni verzi, ca parte din viziunea noastra de transformare sustenabila si pe termen lung a economiei romanesti. Investitorii sunt din ce in ce mai atenti la resursele pe care aleg sa le sustina si ne bucura sa vedem aceasta preocupare tot mai prezenta in Romania. Este un semn de responsabilitate si totodata, de incredere in piata de capital, chiar si intr-un context international dificil", a declarat Sergiu MANEA, CEO Banca Comerciala Romana.

Emisiunea de obligatiuni s-a dovedit una de succes inca de la inceput, in conditiile in care la finalul primei zile de subscriere registrul de ordine era acoperit la peste 500 milioane lei, cu mult peste suma minima vizata de 350 de milioane de lei. In cea de a doua zi, registrul de ordine a fost supra-subscris semnificativ, ceea ce a dus la decizia inchiderii mai devreme a ofertei si la cresterea valorii emisiunii la 702 milioane lei. Volumul final reflecta angajamentul nostru fata de piata in ceea ce priveste planurile de emisiuni viitoare, precum si intentia ferma de a dezvolta o relatie bazata pe incredere cu investitorii nostri.

Prin aceasta emisiune, BCR a mai facut un pas inainte in procesul de conformare cu reglementarile Uniunii Europene privind capacitatea minima pe care trebuie sa o detina bancile pentru a absorbi pierderile, cerintele minime pentru fonduri proprii si pasive eligibile (MREL) si ghidurile MREL, in conformitate cu strategia de rezolutie.