1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BCE extinde liniile existente REPO ...

BCE extinde liniile existente REPO si SWAP pentru bancile centrale din zona non-euro

Liniile de lichiditate in euro pot fi accesate in functie de nevoile generate de situatia economica si geopolitica, precum si de alte implicatii ale razboiului din Ucraina asupra pietelor financiare.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa prelungeasca valabilitatea liniei SWAP pentru Polonia, precum si liniile temporare REPO cu bancile centrale din Albania, Andorra, Ungaria, Macedonia de Nord, Romania si San Marino. Volumul finantarii si parametrii operationali din acordurile individuale vor ramane neschimbate.

Liniile SWAP si REPO care urmau sa expire in 15 ianuarie 2023 vor fi prelungite pana la data de 15 ianuarie 2024.

In contextul incertitudinilor generate de razboiul Rusia - Ucraina si al repercusiunilor asupra pietelor financiare si economiei globale, liniile de finantare sunt destinate sa previna contagiunea pietelor financiare si a economiilor din zona euro si sa garanteze transmiterea facila a deciziilor de politica monetara ale BCE.

Aceste linii bilaterale SWAP si REPO au fost infiintate inca din 2020, pentru a le asigura institutiilor financiare lichiditate necesara in moneda euro, prin intermediul bancilor centrale din zona non-euro, in contextul pandemiei si al acutizarii tensiunilor geopolitice generate de invazia Rusiei in Ucraina.

Aceste acorduri temporare completeaza liniile SWAP existente ale BCE si acordurile REPO EUREP.

Facilitatea EUREP a fost prelungita pana pe 15 ianuarie 2024, in urma deciziilor BCE comunicate la data de 2 decembrie 2022.

Prin linie REPO, BNR se poate imprumuta in moneda euro pana la 4,5 miliarde euro de la BCE in schimbul unor garantii adecvate.

Pentru detalii suplimentare despre liniile de lichiditate, accesati link-ul: The provision of euro liquidity through the ECB's swap and repo operations (europa.eu)

Pentru informatii suplimetare despre liniile REPO si SWAP existente, accesati link-ul: Central bank liquidity lines (europa.eu)

EUREP reprezinta o facilitate REPO a Eurosistemului pentru bancile centrale.