1asig.ro
1asig.ro

BCE a mentinut dobanda de referinta la nivelul minim istoric de zero procente

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la cel mai scazut nivel din istorie de zero procente, transmite presa internationala.

PROMO


Conform BCE, Consiliul guvernatorilor a decis ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor ramane nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% si, respectiv minus 0,50%.

"Consiliul guvernatorilor se asteapta ca dobanzile cheie ale BCE sa ramana la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare pana cand va observa o convergenta robusta a perspectivelor inflatiei catre un nivel aproape, dar sub 2% in cadrul orizontului de proiectie, iar o astfel de convergenta se reflecta in dinamica inflatiei", noteaza BCE.

Dupa ce economia zonei euro a inregistrat un declin istoric in trimestrul doi din 2020, analistii citati de Reuters se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa adopte noi masuri de stimulare, posibil in decembrie. Datele recente arata o scadere a increderii investitorilor si a consumatorilor, in urma cresterii numarului de cazuri de coronavirus, multi fiind ingrijorati ca ar putea fi introduse noi restrictii.

Dar cel mai important aspect pentru BCE - rata anuala a inflatiei in zona euro a coborat in teritoriul negativ in august 2020, pentru prima data dupa luna mai 2016, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimari preliminare publicate saptamana trecuta de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a coborat pana la minus 0,2% in luna august 2020, de la un nivel de 0,4% in luna iulie.114 accesari