1asig.ro
1asig.ro
BAAR recomanda soferilor sa aiba ...

BAAR recomanda soferilor sa aiba asigurarea Carte Verde in format tiparit atunci cand circula in afara tarii

5 min. / 1.540 cuvinte
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a facut o serie de precizari legate de modificarile aduse Normei RCA, care ofera soferilor posibilitatea de a prezenta polita RCA si Carte Verde in format electronic, recomandat utilizarea politei in format tiparit pe suport hartie atunci cand calatoresc in afara tarii.

PROMO


Astfel, precizarile BAAR privind prevederile art. 10 alin. (11) din Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania astfel cum au fost modificate prin Norma Nr. 36/2020 din 26 august 2020 sunt:
  1. Modificarile normative privind dovada asigurarii RCA in format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, in cazul unui control al documentelor de asigurare, in vigoare cu incepere din data de 11 septembrie 2020, au aplicabilitate numai pe teritoriul Romaniei.
  2. Conform legislatiei europene in materie, fiecare stat membru al Spatiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circula pe teritoriul sau in conditiile prevazute de legislatia sa. Avand in vedere acest aspect si tinand seama de faptul ca prevederile legislatiilor din celelalte state membre in privinta modalitatii in care se face dovada existentei asigurarii pot fi diferite, este recomandat ca atunci cand circulati cu autovehiculul intr-un alt stat din Spatiul Economic European, sa aveti asupra dumneavoastra documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hartie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurari.
  3. Atunci cand circulati cu autovehiculul intr-un stat care nu este membru al Spatiului Economic European (stat tert) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteti obligati sa aveti asupra dumneavoastra documentul respectiv in original pe suport hartie. In caz contrar vi se poate interzice accesul in statul respectiv pana nu veti incheia o asigurare RCA emisa de un asigurator autorizat in acel stat.
Documentul Carte Verde (prezent pe polita RCA, in Romania - n.red.) reprezinta de fapt un certificat international de asigurare in baza caruia, proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat, este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

Un document de asigurare Carte Verde poate fi valabil numai pe teritoriul statelor al carui Birou National este membru al Sistemului Carte Verde. Asadar, atunci cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara sau doar o tranzitati, verificati in prealabil ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA. Daca simbolul tarii care va interesaza este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta fata de asigurarea RCA pe care o detineti, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. In caz contrar, la granita acelei tari va trebui sa cumparati o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara.

Amintim ca, incepand cu data de 1 iulie 2020, asiguratorii care au dreptul sa vanda asigurari RCA pe teritoriul Romaniei (membre ale BAAR) tiparesc polita de asigurare Carte Verde, indiferent daca se elibereaza cu contractul de asigurare RCA sau in mod separat, pe hartie de culoare alba in loc de culoare verde.

De joi - 10 septembrie 2020, soferii nu mai sunt obligati sa detina polita RCA in format tiparit, ci pot face dovada acesteia catre autoritatile abilitate si in format electronic. Potrivit noilor prevederi, dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, se poate face prin oricare din urmatoarele modalitati:

a) polita de asigurare RCA si contractul RCA emise de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, prezentate pe suport hartie sau in format electronic;

b) dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in aceasta, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport de hartie sau in format electronic;

c) informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii. Aici se refera la baza de date AIDA, dezvoltata si administrata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR, ce contine informatii cu privire la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei si prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data verificarii.

BAAR este o  asociatie profesionala, de drept privat, independenta si autonoma a tuturor societatilor de asigurare, indiferent de forma de organizare si de statul in care isi au sediul social, care, in baza legii, au dreptul sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule (asiguratori RCA) si care indeplineste atributiile de birou national auto, de organism de plata a despagubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum si alte atributii conferite prin lege.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Polita RCA in format digital va fi valabila de joi

3.644 accesari