1asig.ro
1asig.ro
BAAR estimeaza ca va plati daune ...

BAAR estimeaza ca va plati daune externe de peste 150 mil. euro dupa falimentul CITY Insurance

5 min. / 1.540 cuvinte

BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), care este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde, estimeaza ca ar putea plati daune externe de peste 150 milioane de euro dupa falimentul CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, cu o cota de piata de 45%.

PROMO


Biroul a platit sume considerale si dupa alte doua mari falimente de la ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, insa falimentul CITY Insurance va presupune eforturi mai mari decat la cele doua anterioare, luand in calcul marimea companiei.

"Incepand cu anul 2015, in locul fostului membru ASTRA, si incepand cu anul 2016, pentru fostul membru CARPATICA, BAAR a platit daune externe, de tip Carte Verde, in suma totala de 107 milioane de euro. Pe langa aceste sume deja platite BAAR mai are in lucru dosare/cazuri avizate pentru ASTRA si Carpatica pentru care mai estimam o rezerva de dauna de peste 37 de milioane de euro. Astfel efortul final de plata externa, pentru cazurile de dauna Carte Verde ale ASTRA si Carpatica va fi de 144 de milioane de euro, poate chiar spre 150 de milioane de euro", a explicat Sorin GRECEANU, Director General, BAAR.

"Avand in vedere ca CITY avea o cota de piata mai mare decat aveau la vremea lor ASTRA si CARPATICA impreuna putem avea o prima estimare grosiera a efortului de plata pentru daunele externe de peste 150 de milioane de euro", a adaugat el.

Acesta a subliniat ca in ultimii 6 ani BAAR a trebuit sa treaca si sa faca fata la doua falimente majore, cel al ASTRA in 2015, iar la un an distanta, din 2016 si cel al CARPATICA. "Pana acum BAAR si-a onorat toate datoriile, desigur cu ajutorul membrilor sai activi care au imprumutat BAAR si i-au pus la dispozitie fonduri suficiente, prin plata unor contributii speciale catre Fondul National de Protectie - FNP. Suma imprumutata de la membrii nostri am reusit sa o si rambursam intre timp in integralitate membrilor. 

Pentru aceasta, determinant a fost modul de colaborare cu FGA si sumele rambursate de FGA catre BAAR care ne-au ajutat sa rambursam integral imprumutul obtinut de la membrii nostri activi. Fara acest efort buna colaborare acest lucru nu ar fi fost posibil", a afirmat Sorin GRECEANU.

"Tinand cont de acesta experienta castigata in gestionarea cazurilor ASTRA si CARPATICA credem ca vom reusi ca, doar impreuna cu membrii nostri activi, dar si cu ajutorul FGA, sa demonstram ca putem gestiona cu bine si urmarile acestui faliment major", a adaugat oficialul Biroului. 

In ceea ce priveste FNP, Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat recent in consultare publica un proiectul de regulament pentru modificarea si completarea regulamentului ASF nr. 6/2017 privind Fondul National de Protectie (gestionat de BAAR).

Conform poiectului, la articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 3. - (1) In vederea indeplinirii, in orice moment, de catre BAAR a atributiilor de birou national auto, de organism de plata a despagubirilor si de organism de compensare, adunarea generala a BAAR stabileste un nivel de referinta pentru disponibilul FNP, a carui valoare nu poate fi mai mica decat valoarea reprezentand echivalentul in lei a sumei de 30.000.000 de euro."

De asemenea, "In situatia in care, in urma verificarilor efectuate potrivit prevederilor art. 3 alin. (11 ), disponibilul FNP se situeaza sub nivelul de referinta de 30.000.000 euro dar nu mai putin de 10.000.000 euro, BAAR aplica masuri astfel incat disponibilul FNP sa atinga cel putin nivelul de referinta intr-un termen de maximum 30 luni de la data constatarii de catre BAAR a scaderii disponibilului FNP sub nivelul de referinta".

"Necesitatea modificarii Regulamentului nr. 6/2017 este generata de asigurarea unei utilizari rapide si flexibile a acestuia in situatii exceptionale, cu un impact cat mai redus asupra consumatorilor de asigurari RCA dar si a asiguratorilor care contribuie la formarea si mentinerea Fondului National de Protectie (FNP)", se precizeaza in Nota de fundamentare.

Textul integral al proiectului este disponibil AICI. Cititi AICI nota de prezentare a proiectului.

Toate propunerile, observatiile si comentariile se vor transmite la adresa de e-mail: reglementare.consultare@asfromania.ro, pana pe 02.10.2020 inclusiv.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TIMELINE: Istoria CITY Insurance in 23 de ani de activitate
FGA are resurse suficiente pentru a incepe platile catre pagubitii CITY Insurance si are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate

2.685 accesari