1asig.ro
1asig.ro

BAAR atrage atentia asupra campaniilor de fake news din spatiul public, menite sa induca in eroare consumatorii de asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR atrage atentia asupra proliferarii in spatiul public a unor stiri si analize false, tendentioase, avand ca subiect un proiect de lege prin care se propune introducerea unor preturi de referinta pe piata reparatiilor auto.

PROMO


"Aceste informatii dezinformeaza publicul, sustinand ca tarifele de referinta vor afecta interesele consumatorilor care isi repara autoturismele in baza politelor RCA", precizeaza oficialii BAAR.

Acestia au dat si cateva exemple sugestive in acest sens:

- "Astfel, una dintre informatiile false promoveaza ideea ca, prin introducerea unor tarife de referinta cu caracter orientativ, romanii ar fi obligati sa acopere o mare parte din costurile reparatiilor autoturismelor avariate. Cum? Prin mecanismul coplatii, adica al unor contributii banesti din partea pagubitilor la costurile de reparatii ale acestor autoturisme, similar cu coplata reglementata in cazul serviciilor medicale", se arata in comunicatul Biroului.

"Insa, in baza legislatiei RCA, obligatia asiguratorului, in schimbul primei de asigurare incasate, este aceea de a despagubi pagubele/prejudiciile suferite de victima unui accident de vehicule fara perceperea niciunei contributii din partea acesteia", subliniaza reprezentantii BAAR.

Ei adauga ca propagarea acestei stiri false isi are izvorul in practicile comerciale incorecte ale unor unitati reparatoare auto care utilizeaza tarife mai mari, in cazurile in care costurile cu reparatia unui vehicul urmeaza sa fie decontata de un asigurator RCA fata de tarifele practicate in cazul in care pentru aceeasi reparatie costurile nu sunt suportate din asigurarea RCA sau CASCO.

Conform BAAR, aceste practici incorecte afecteaza in cele din urma consumatorul onest de asigurari, fie ca este vorba de asiguratii RCA sau CASCO, fie de persoanele pagubite prin accidente de vehicule. Romanilor nu li se poate incalca dreptul la o informare corecta, pentru a alege in cunostinta de cauza serviciile unui operator economic de pe piata reparatiilor auto.

- Un alt exemplu de informatie tendentioasa prezenta in spatiul public se refera la pericolul scaderii calitatii reparatiilor, cu impact direct in diminuarea gradului de siguranta in trafic in cazul in care masura instituirii unor tarife de referinta va fi implementata legislativ.

"Nimic mai fals, o politica tarifara echilibrata si nediscriminatorie a unitatilor reparatoare, indiferent de persoana platitoare a reparatiilor, este calea corecta pentru oferirea unor servicii de calitate, cu asigurarea garantiilor prevazute de lege pentru reparatiile efectuate si asigurarea sigurantei vehiculelor", au mentionat reprezenatntii BAAR.

BAAR militeaza pentru echilibru in sustinerea declaratiilor in spatiul public, pentru obiectivitate in aprecierile privind piata asigurarilor, pentru profesionalism si opinii riguros fundamentate.

BAAR sustine introducerea unui tarif de referinta pentru reparatiile auto, care ar putea sa contribuie la o informare mai corecta si mai transparenta a publicului, asigurand totodata o mai buna predictibilitate si comparabilitate a nivelului costurilor cu reparatiile auto pe care le-ar putea suporta atat persoanele care nu beneficiaza de o asigurare, cat si asiguratorii care platesc despagubiri in baza contractelor de asigurare RCA si/sau CASCO incheiate.

BAAR este o asociatie profesionala, de drept privat, independenta si autonoma a tuturor societatilor de asigurare, indiferent de forma de organizare si de statul in care isi au sediul social, care, in baza legii, au dreptul sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule (asiguratori RCA) si care indeplineste atributiile de birou national auto, de organism de plata a despagubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum si alte atributii conferite prin lege.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
ASF: Evaluarea despagubirilor RCA pe baza unor preturi de referinta orientative ar putea fi benefica
Industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto
Modificarea legislatiei RCA: Tarifele de referinta la reparatii, mai aproape de a fi aplicate
Echilibru intre despagubirea RCA acordata de asiguratori si costurile cu reparatiile

1.604 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO