1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BAAR: Proiectele informatice cresc ...

BAAR: Proiectele informatice cresc gradul de cuprindere in asigurare si scurteaza timpii de solutionare a daunelor

Odata cu preluarea de catre BAAR, in conformitate cu prevederile legale, a obligatiei de a asigura dezvoltarea si administrarea bazei de date privind evidenta contractelor RCA incheiate pe teritoriul Romaniei, in acest scop fiind realizata aplicatia denumita AIDA, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule a fost in permanenta preocupat de implementarea de proiecte digitale inovatoare care sa-i permita indeplinirea atributiilor cu care a fost investita si totodata sa faciliteze accesul autoritatilor si persoanelor interesate la datele si informatiile la care sunt indreptatite.

Proiectele informatice aflate in dezvoltare urmaresc cresterea gradului de cuprindere in asigurare, scurtarea timpilor de solutionare a cererilor pentru care BAAR are atributii legale de rezolvare si pentru o mai buna comunicare cu destinatorii acestor date.

Printre proiectele informatice dezvoltate sau aflate in curs de dezvoltare de BAAR, amintim:

  • Eliberarea, la cerere si in mod gratuit, a Certificatului de daunalitate, document care contine informatii provenind din baza de date AIDA, referitoare la daunele inregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare, respectiv absenta acestor daune, asa cum reglementarile in vigoare o impun in sarcina asiguratorilor si a BAAR. Certificatul de daunalitate poate fi emis in limbile romana si engleza fiind util persoanelor care vor sa incheie asigurarea RCA in alte tari. Aplicatia este disponibila deja iar solutia este una de pionierat chiar in piata europeana.
  • Constatarea amiabila de accident in format electronic, o aplicatie digitala care va permite automobilistilor implicati intr-un accident rutier usor sa incheie documentul de constatare amiabila direct cu ajutorul unui simplu telefon mobil, fara a mai folosi formularul existent in prezent in format fizic. Aplicatia ar putea permite in viitor, de asemenea avizarea online a daunei fara a mai fi nevoie de deplasarea pagubitului la sediul asiguratorului precum si alte facilitati care vin sprijinul asiguratilor si al pagubitilor. BAAR precizeaza ca, potrivit unui comunicat al ASF, reglementarile in materia asigurarii RCA adoptate recent de aceasta autoritate vizeaza, printre altele, implementarea constatarii amiabile de accident, asiguratorii RCA si BAAR avand obligatia de a dezvolta si administra solutii tehnice in acest sens.
  • Verificarea politei RCA in baza fotografierii numarului de inmatriculare al autovehiculului. BAAR lucreaza in prezent la solutii tehnice si juridice viabile pentru finalizarea si implementarea unei aplicatii care sa sprijine activitati desfasurate de Politia Rutiera de a identifica vehiculele inmatriculate si neasigurate, contribuind astfel la scaderea numarului de autovehicule care circula fara a fi asigurate RCA contrar legii. Reducerea numarului de automobile neasigurate RCA contribuie la imbunatatirea sigurantei rutiere, a conduitei in trafic si, nu in ultimul rand, la mentinerea unui pret scazut al politei RCA. Aceste actiuni nu fac altceva decat sa materializeze o alta atributie legala a BAAR, respectiv aceea de a incheia memorandumuri/protocoale de colaborare privind schimbul de informatii cu autoritatile, institutiile si societatile care contribuie la siguranta circulatiei pe drumurile publice. Aplicatia se afla in prezent intr-o faza de testare avansata, precizeaza Biroul.

"Toate aceste solutii informatice sunt oferite de BAAR in mod gratuit. BAAR nu comercializeaza programele digitale pe care le dezvolta si nu-si propune sa obtina beneficii financiare de pe urma acestora. Asociatia face eforturi sustinute in conformitate cu prevederile legale pentru modernizarea pietei RCA prin implementarea unor solutii digitale moderne, in beneficiul principal al consumatorilor de asigurari, dar nu numai", transmite Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).