1asig.ro
1asig.ro
BAAR: Pretul mediu al devizelor de ...

BAAR: Pretul mediu al devizelor de reparatii auto a crescut intr-un ritm accelerat in ultimul an

5 min. / 1.540 cuvinte
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a facut publice concluziile unui nou studiu realizat in cadrul institutiei cu privire la evolutia pretului mediu anual al principalelor piese de schimb folosite cel mai frecvent in repararea autoturismelor din parcul auto national si atrage atentia ca pretul mediu al devizelor de reparatii auto a crescut intr-un ritm accelerat in ultimul an.

Studiul se inscrie pe linia atributiilor BAAR prevazute de lege si de prevederile statutare ale asociatiei, de a intocmi statistici si analize periodice care au legatura cu asigurarea RCA si domeniile conexe acesteia.

O prima concluzie are in vedere evolutia numarului de autovehicule inmatriculate in anul 2020, comparativ cu anul 2019. Conform statisticilor publicate de DRPCIV, la finalul anului 2020 erau inmatriculate un numar de 9,2 milioane de vehicule, in crestere cu 5,4% fata de anul precedent (8,7 mil). Dintre acestea, un procentaj semnificativ de aproape 80% apartineau categoriei de autoturisme (7.274.728), principalele marci ca pondere fiind Dacia (18,55%), Volkswagen (17,33%), Opel (10,41%) si Ford (7,54%). Cumulate, cotele acestor marci reprezinta un procentaj semnificativ, de peste jumatate din total (53,84%), asa cum se poate observa din tabelul de mai jos.Un alt obiectiv al studiului a fost acela de a analiza evolutia pretului mediu al principalelor piese de schimb, folosite frecvent in repararea autoturismelor, in intervalul 2019-2020.

Concluziile studiului au scos in evidenta faptul ca in perioada analizata se observa o variatie a pretului unor repere similare, cu procentaje care difera in functie de marca, intre -2.8% (Dacia) si 8.9% (Ford), asa cum rezulta din tabelele prezentate in continuare. Cresterea este una relativ moderata, daca luam in calcul si evolutia cursului mediu anual de schimb in lei pentru un euro (crestere cu 1,94% in 2020 fata de 2019).

BAAR precizeaza ca sursa informatiilor o reprezinta compania Audatex, iar costurile reperelor sunt exprimate in lei, fara TVA.

Studiul realizat de BAAR a mai scos in evidenta faptul ca evolutia moderata a pretului principalelor piese de schimb nu a fost insotita de o tendinta asemanatoare si in ceea ce priveste valoarea totala medie a costului de reparatie inregistrata de unitatile reparatoare din Romania.

Astfel, valoarea medie a costului reparatiilor, pentru toate marcile, a inregistrat o crestere mult mai mare, cu 8,37%, de la 7061 de lei, fara TVA in anul 2019 pana la 7652 de lei la nivelul anului 2020.Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).

2.663 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO