1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aviva analizeaza posibilitatea de a utiliza banii actionarilor pentru a finanta proiecte de infrastructura

Aviva, unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din Marea Britanie intentioneaza sa foloseasca banii actionarilor pentru a finanta proiecte de infrastructura in faza incipienta, marcand o schimbare radicala in politica de investitii interne, imitand abordarea rivalului Legal&General (L&G).

CEO-ul Amanda Blanc, o sustinatoare a utilizarii de catre asiguratori a activelor pentru a investi in infrastructura sociala si in proiecte ecologice, a impartasit planul intr-un interviu acordat Financial Times.

"Ne gandim daca sa investim banii actionarilor nostri, si ai asiguratilor in unele dintre aceste investitii in infrastructura in faze incipiente" a spus ea. Aceasta ar insemna sa folosim doar fondurile actionarilor la inceput, de exemplu atunci cand un proiect de constructie se afla in faza de pre-planificare. Apoi, atunci cand proiectele ajung la final si riscurile s-au redus, "pot fi transformate in investitii pentru asigurati", a adaugat Blanc.

Desi planul se afla intr-un stadiu incipient, o prima tranzactie ar putea fi incheiata chiar in acest an, potrivit unei surse apropiate grupului. Investitiile specifice ar avea un scop social, cum ar fi construirea de cladiri in zonele defavorizate sau combaterea schimbarilor climatice.

L&G, care si-a dezvoltat abordarea de-a lungul anilor, are acum o divizie de sine statatoare care investeste activele in locuinte, proprietati comerciale specializate si alte domenii, cum ar fi finantarea intreprinderilor aflate la inceput de drum.

Aceasta divizie, L&G Capital, a anuntat in luna mai prima sa actiune in SUA, investind 500 milioane de dolari intr-un parteneriat care finanteaza proprietati in sectoarele tehnologice si ale stiintelor. Activele create de L&G Capital pot fi transferate in activitatea de pensii a grupului, unde sunt folosite pentru a sustine randamentele promise sau in activitatea de gestionare a activelor pentru investitori terti.

Executivii din domeniul asigurarilor au declarat ca modificarile de reglementare adecvate ar putea incuraja si mai mult aceste miscari. Guvernul britanic doreste modificarea regimului de reglementare Solvency II care face in prezent obiectul unor consultari, pentru a debloca miliarde de dolari pentru investitii in economia reala. Dar sectorul si-a exprimat ingrijorarea ca, chiar si in cazul unei reduceri planificate a unui capital tampon, modificarile aduse altor parti ale legislatiei ar putea constrange asiguratorii si ar putea avea un impact asupra sumelor pe care le pot investi in active pe termen lung, cum ar fi infrastructura.

"Daca se va intampla in modul in care a fost schitat, nu va aduce pe termen scurt sau mediu beneficiile asteptate pentru investitiile in infrastructura britanica", a declarat Blanc pentru Financial Times. "Nu va fi asa".

Principalul camp de lupta al reformei este asa-numita "matching adjustment" care le ofera asiguratorilor o crestere a solvabilitatii daca folosesc anumite active pe termen lung pentru a se alinia cu datoriile. Autoritatea de reglementare prudentiala a avertizat ca, asa cum este construita in prezent, ajustarea nu reflecta in mod adecvat riscurile de credit.

Insa asiguratorii au declarat ca modificarile care ar aborda acest aspect ar fi punitive din punct de vedere al capitalului si ar face ca Marea Britanie sa fie mai putin competitiva decat UE, care a propus propriile reforme Solvency II.

In ultima sa zi in calitate de director general al Association of British Insurers', in decembrie 2021, Huw Evans a avertizat ca o astfel de modificare - "matching adjustment"- ar insemna ca "orice sansa de a stimula semnificativ investitiile in proiecte de mediu ar fi aproape sigur pierduta".

Autoritatea de reglementare prudentiala a declarat in aprilie ca "pachetul mai amplu de reforme care ar permite ca "matching adjustment" sa se bazeze pe o fundatie solida ar facilita investitiile in active productive pe termen lung".