Cele trei autoritati europene de supraveghere (EBA, EIOPA si ESMA) au publicat un raport comun privind initiativele nationale de educatie financiara in domeniul digitalizarii, cu accent pe securitatea cibernetica, escrocherii si fraude. Raportul identifica bunele practici pe care autoritatile nationale competente si alte entitati publice le pot urma atunci cand isi concep si implementeaza initiativele de educatie financiara.
Accesul la canalele digitale si la infrastructura digitala a devenit o conditie prealabila pentru ca consumatorii sa utilizeze serviciile financiare, iar aceasta tendinta s-a intensificat in contextul pandemiei COVID-19. In acest context, cele trei AES evidentiaza faptul ca lipsa de educatie financiara si lipsa de familiaritate cu tehnologiile digitale pot duce din ce in ce mai mult la vulnerabilitate financiara si la excluziune sociala. Mai precis, fara competente financiare digitale adecvate si fara capacitatea de a-si asigura securitatea cibernetica, consumatorii sunt mai expusi riscului de a deveni victime ale escrocheriilor si fraudelor.
Pentru a aborda aceasta problema, raportul identifica 12 bune practici care pot ajuta autoritatile nationale competente si alte entitati publice sa sporeasca amploarea si eficacitatea initiativelor lor de educatie financiara si, astfel, sa contribuie la imbunatatirea competentelor financiare digitale ale consumatorilor Si anume:
- Sa publice o lista neagra a furnizorilor fraudulosi pentru a ajuta consumatorii alfabetizati digital sa evalueze in mod corespunzator riscurile financiare care decurg din produsele si serviciile financiare legate de noile tehnologii, cum ar fi activele criptografice.
- Sa ajunga la consumatorii care nu sunt familiarizati cu tehnologia nu numai prin canale digitale, ci si non-digitale, si sa ii invete cum sa utilizeze instrumentele digitale pentru a accesa serviciile financiare in conditii de siguranta.
- Sa colaboreze indeaproape cu profesorii pentru a intelege nevoile educationale specifice ale acestora, precum si sa ii ajute sa elaboreze si sa testeze materiale educationale adecvate, astfel incat acestia sa poata servi drept multiplicatori ai educatiei financiare a elevilor.
- Sa gandeasca initiativele de educatie financiara in mod corespunzator pentru a le spori eficienta, de exemplu prin includerea unor elemente distractive, cum ar fi jocurile. Acest lucru poate ajuta consumatorii sa dobandeasca cunostinte relevante, precum si o anumita experienta practica in gestionarea problemelor financiare, creand astfel o experienta de invatare mai profunda si mai atractiva.
- Sa utilizeze mijloace SEO pentru a se asigura ca site-urile de educatie financiara apar printre primele rezultate ale cautarilor atunci cand consumatorii cauta informatii pe teme financiare.
Puteti citi mai multe despre acest raport aici.