1asig.ro
1asig.ro

Au fost asigurate apartamentele afectate de explozia din sectorul Rascani? Afla aici cat te costa si ce acopera o asigurare de locuinta!

5 min. / 1.540 cuvinte
O explozie puternica produsa recent intr-un bloc de locuinte din Chisinau a cauzat moartea a patru persoane si pagube materiale semnificative. Potrivit autoritatilor, tragedia s-ar fi produs din cauza unei butelii de gaz, fiind afectate sau distruse complet mai multe apartamente de la cel putin 4 etaje ale blocului in cauza.

PROMO


Pana in acest moment nu se cunoaste daca apartamentele erau asigurate printr-o polita facultativa a locuintei, care in acest caz ar fi putut fi folosita de proprietari pentru a-si recupera prejudiciul cauzat de explozie. In absenta unei asigurari, proprietarii vor trebui sa plateasca singuri pentru pagubele produse sau sa ramana la mila autoritatilor pentru a-si recupera prejudiciile suferite, de cele mai multe ori acestea fiind insuficiente pentru acoperirea pagubelor.

Astfel, o asigurare de locuinta acopera riscuri precum incendii, explozii, furt, cutremur, inundatii din retele de apa potabila sau canalizare etc., inclusiv bunurile din casa, dar si daunele produse tertelor persoane (clauza de raspundere civila).

Desi in ultimii ani a crescut semnificativ numarul de locuinte afectate de incendii, explozii, furt, inundatii, numarul celor care aleg sa-si protejeze locuinta printr-o polita de asigurare este destul de scazut. Astfel, doar 2% din proprietarii de locuinte si bunuri din Moldova detin o asemenea asigurare (in Romania procentul este spre 20%), iar 70% - 80% dintre acestia cumpara o polita de asigurare urmare a contractarii unui credit ipotecar.

Cat te costa o asigurare de locuinta si ce iti acopera?
Pretul mediu al unei polite de asigurare de locuinta in mediul urban este, de la caz la caz, intre 1.100 - 1.500 lei pe an (include inclusiv protejarea bunurilor si raspunderea fata de terti sau/si asigurarea de accidente pentru membrii familiei), pentru o despagubire de maximum 40-60 mii euro.

Amintim ca in prima jumatate a acestui an asigurarile de incendii si calamitati (unde intra si asigurarile de locinta) au reprezentat putin peste 7% din volumul total al pietei de asigurare din Moldova sau aproximativ 52 milioane lei. Totusi, cifrele sunt in crestere cu 30% fata de perioada similara din 2017, in timp ce daunele platie de asiguratori pe acest segment s-au ridicat la peste 15 milioane lei.

Mai multe detalii aici:

De asemenea, vezi aici informatii despre pretul unui pachet optim de asigurare in Republica Moldova! 


2.760 accesari