1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Atacurile cibernetice continua ...

Atacurile cibernetice continua asupra unor site-uri din Romania. Hackerii au vizat mai multe aeroporturi

Serverele care gestioneaza website-urile Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB) au fost supuse la atacuri cibernetice repetate in ultimele zile, dar nu au fost inregistrate pierderi de informatii, a anuntat luni CNAB. De asemenea, si site-urile altor mari aeroporturi din tara au fost atacate de hackerii rusi.

Siguranta zborurilor nu a fost afectata, insa utilizatorii au intampinat dificultati in a-si lua informatii utile despre zboruri in conditiile in care site-urile nu au putut fi accesate.

"In cursul ultimelor zile, serverele care gestioneaza website-urile CN Aeroporturi Bucuresti au fost supuse la atacuri cibernetice repetate. Atacurile au fost de tip DDoS (distributed denial of service), ultimul dintre acestea afectand, in primele ore ale zilei de 2 mai 2022, functionarea website-ului bucharestairports.ro. Pentru cateva ore, acest site a fost inaccesibil publicului dar, incepand cu dimineata aceleiasi zile, functionarea normala a fost restabilita prin colaborarea intre specialistii CNAB si cei ai firmei care asigura gazduirea si mentenanta lui", informeaza compania.

Ulterior, website-ul bucharestairports.ro a mai avut probleme de functionare pe parcursul zilei de luni.

Potrivit sursei citate, nu s-au inregistrat pierderi de informatii si nu a fost afectat serverul de e-mail.

Probleme au avut si site-urile aeroporturilor din Arad, Suceava, Cluj-Napoca, Iasi, Satu Mare, Craiova, Sibiu, dar si site-ul TAROM.

Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) a avertizat ca vor continua atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), respectiv phishing si spear-phishing propagate pe email sau platforme de mesagerie, acestea fiind auto-asumate de gruparea pro-rusa Killnet asupra unor site-uri web din Romania.

"Se observa o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizeaza infectarea cu aplicatii malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizatiilor deja atacate prin DDoS. In acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing si spoofing", a transmis duminica intr-un comunicat al DNSC.

Potrivit sursei citate, atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzand ca sunt o sursa / persoana de incredere, pentru a convinge victimele potentiale sa divulge informatii confidentiale, date personale sau sa efectueze actiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de catre atacatori.

"Pentru a incerca sa induca in eroare potentialele victime si pentru o rata de succes mai ridicata, atacatorii intentioneaza sa utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca apartinand unor institutii publice sau organizatii cunoscute din Romania", se sublinia in comunicat.

Specialistii DNSC recomanda prudenta in cazul in care se receptioneaza mesaje ce au urmatoarele caracteristici: sunt prezentate ca fiind solicitari urgente, inclusiv din partea autoritatilor; sunt ciudat formulate si apar ca provenind de la o sursa sau persoana "de incredere"; includ linkuri sau atasamente care nu au fost solicitate; cer furnizarea unor date cu caracter personal sau tehnice (parole, PIN, IP etc.).

Pentru a limita riscul infectarii cu ransomware si a evita criptarea sau distrugerea datelor, este obligatorie si realizarea de copii de siguranta (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse in mediul Internet, precum si stocarea acestor copii in locatii separate.

Amintim ca si vineri a avut loc o serie de atacuri cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial of Service) in Romania, fiind blocata accesarea site-urilor mai multor institutii, intre care Guvernul, Ministerul Apararii, Politia de Frontiera si CFR Calatori. Atacurile au fost revendicate de gruparea Killnet.

"Vineri a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care apartin unor institutii publice si organizatii private din Romania. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost tintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraincarcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple", a anuntat Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC).

Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetica Killnet.

Intr-o lume din ce in ce mai "digitalizata", riscurile cibernetice ameninta tot mai mult companiile, indiferent de marimea acestora. Iar in Romania, eroarea umana si lipsa educatiei digitale se numara printre cauzele care duc la cresterea fraudelor online. Un studiu recent, desfasurat de Politia Romana, demonstreaza ca utilizatorii - si, implicit, companiile si organizatiile - sunt vulnerabili in fata infractiunilor cibernetice.

In acest context, polita de asigurarea cibernetica/ asigurarea de raspundere cibernetica/ asigurarea de risc cibernetic permite raspunderea unei organizatii pentru orice fel de bresa sensibila de securitate, extorcare cibernetica si intrerupere a retelei.