Grupul Electrica a anuntat, luni, ca este supus unui atac cibernetic, iar echipele de specialisti colaboreaza cu autoritatile nationale in domeniul securitatii cibernetice pentru gestionarea si remedierea incidentului.
Conform companiei, toate protocoalele de raspuns specifice au fost deja activate conform procedurilor interne si reglementarilor in vigoare.
"Prioritatea noastra principala o reprezinta mentinerea continuitatii in distributia si furnizarea energiei electrice, precum si protejarea datelor personale gestionate, si a celor operationale ale tuturor entitatilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua sa informam publicul despre evolutia situatiei si masurile intreprinse pentru remedierea acesteia. In acest context, recomandam consumatorilor nostri sa fie atenti la orice mesaje suspecte primite in numele companiei si sa evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate", a transmis Electrica.
Rolul crucial al asigurarilor cibernetice
Asigurarile cibernetice joaca un rol esential in gestionarea riscurilor digitale, oferind protectie financiara si sprijin operational in cazul incidentelor de securitate informatica. Acestea acopera costurile legate de incalcarile de date, atacurile cibernetice, pierderea informatiilor sensibile si intreruperea activitatii unei organizatii.
Prin transferul riscului catre o companie de asigurari, firmele pot minimiza impactul financiar al unui atac cibernetic si pot beneficia de expertiza specializata pentru gestionarea crizelor.
Intr-un mediu digital din ce in ce mai complex si vulnerabil, asigurarile cibernetice devin un element indispensabil al unei strategii complete de securitate informatica.
Expertii in securitate cibernetica invitati recent in cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenintare, la solutii”, organizat de Aon Romania, estimeaza atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari, valoare care va creste la aproximativ 24 trilioane de dolari in 2027.
Tot in cadrul evenimentului, invitatii au atras atentia asupra faptului ca acestea reprezinta doar o parte a complexitatii suprafetei de risc pentru organizatiile din intreaga lume care adopta tehnologii noi de tipul AI sau active digitale. In Romania incidenta zilnica a atacurilor cibernetice este 20.000-30.000, conform DNSC, cel mai des intalnire fiind cele de tip Ransomeware, DdoS si Phishing. Principalele industrii vizate sunt cea farmaceutica, administratia publica, energie, retail si transport. Ca regiuni geografice, incidenta atacurilor este cea mai pronuntata in Bucuresti, Banat si Moldova.
Atac de tip Ransomware
In acelasi context, Ministerul Energiei a transmis ca atacul cibernetic produs asupra sistemelor informatice ale Distributie Energie Electrica Romania (DEER) a fost de tip Ransomware, insa echipamentele de retea nu sunt afectate, in timp ce sistemul SCADA este izolat si complet functional.
"Romanii trebuie sa stie ca sunt in siguranta. Niciun atac cibernetic nu va lasa tara fara energie, iar infrastructura critica este protejata de masuri avansate. Sistemele SCADA ale Distributie Energie Electrica Romania sunt complet functionale si izolate, iar echipele noastre tehnice, impreuna cu partenerii nostri din domeniul securitatii, sunt deja pe teren pentru a elimina orice risc. Cei care au orchestrat acest atac trebuie sa stie ca nu vor scapa nepedepsiti. Romania este puternica si pregatita sa faca fata oricarei provocari, fie ea cibernetica sau politica. Am solicitat accelerarea avizarii Ordonantei de Urgenta pentru infiintarea Centrului de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica in Energie. Acest centru va fi un bastion al securitatii noastre energetice si va transforma orice incercare de destabilizare intr-un esec usturator pentru atacatori. De prea multe ori am vazut cum unii vor sa transforme Romania intr-un teatru de operatiuni subversive. Asta nu se va intampla in energie cat sunt eu aici. Ii asigur pe toti cetatenii ca sistemul energetic este stabil, robust si bine aparat. Cine atenteaza la securitatea energetica a Romaniei va raspunde penal, iar consecintele vor fi severe. Nu cedam niciun milimetru in fata celor care ne vor raul!", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
De asemenea, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) a anuntat ca a fost notificat in dimineata zilei de 9 decembrie 2024 referitor la un atac cibernetic asupra Grupului Electrica.
Specialisti ai DNSC s-au deplasat la fata locului pentru a oferi suport in remedierea problemei si investigarea incidentului, unul de tip Ransomware, alaturi de alte autoritati cu atributii in domeniu. Pe baza datelor preliminare, sistemele critice pentru alimentarea cu curent electric nu au fost afectate si sunt functionale, iar investigatia este momentan in derulare.
Grupul Electrica este un jucator-cheie pe piata de distributie, furnizare si productie a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice.
Compania ofera servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori si are o arie de cuprindere nationala - cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, si pe cuprinsul intregii tari pentru furnizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listata pe bursele de valori din Bucuresti si Londra. Electrica este singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice.
Foto: Facebook / DNSC