1asig.ro
1asig.ro

Asociatia de la Geneva: Pentru a proteja companiile impotriva riscului de pandemie, guvernele trebuie sa fie "asiguratori de ultima instanta"

5 min. / 1.540 cuvinte
Pentru a sprijini discutiile guvern-asigurator cu privire la reducerea deficitului de protectie prin asigurare pentru riscul de intrerupere a afacerii in caz de pandemie, Asociatia de la Geneva a lansat seria "Public-Private Solutions to Pandemic Risk", prezentand patru posibile scheme guvernamentale.

PROMO


Acestea sunt: 1) asigurare directa, 2) reasigurare, 3) asigurare sociala si, respectiv, 4) protectie post-eveniment.

COVID-19 a ilustrat ca intreruperea afacerii provocata de pandemie e direct legata de deciziile guvernelor de a implementa masuri de carantina, ceea ce face ca modelarea si tarifarea unui astfel de risc de catre asiguratori sa fie imposibile. In plus, e sistemic prin insasi natura sa, inducand pierderi financiare extinse si simultane, subliniaza Asociatia de la Geneva.

Aceeasi sursa mai arata ca acoperirea pentru riscul de pandemie care ameninta continuitatea afacerii, cu limite semnificative, va ramane, prin urmare, indisponibila in piata privata de asigurari - asta, din cauza cerintelor prohibitive de capital. Implicarea guvernului este esentiala pentru o mai buna pregatire si o mai buna rezistenta la viitoarele socuri pandemice.

In acest context, Asociatia de la Geneva a lansat "Public-Private Solutions to Pandemic Risk", o serie care vine sa propuna patru scheme exemplare de finantare a riscului de pandemie, in care guvernele pot juca un rol principal:
  • Asigurarea directa: sectorul public ofera asigurari voluntare sau obligatorii pentru intreprinderile care sunt expuse riscului de pandemie
  • Reasigurarea: guvernele ofera acoperire prin reasigurare pentru asiguratori, acoperire care intra in vigoare in momentul in care este depasit un prag si este valabila pana la o anumita limita
  • Asigurarea sociala: acoperire modesta oferita de sectorul public, cu participare obligatorie prin plati inainte de eveniment (de exempu, impozite sau taxe)
  • Protectia post-eveniment: o plasa de siguranta ad-hoc oferita de catre guverne intreprinderilor afectate
Recunoscand ca nu exista o solutie unica, raportul evalueaza beneficiile fiecarei scheme in raport cu sapte obiective de politici publice: 1) acoperire maxima, 2) expunere publica limitata, 3) echilibrarea (potrivirea) fondurilor cu nevoile, 4) stimulente pentru atenuarea riscului, 5) rentabilitatea transferului de risc, 6) eficienta operationala, 7) beneficii macroeconomice.

"Este o tragedie faptul ca intreprinderile, mai ales IMM-urile, au suferit atat de multe pierderi financiare in timpul pandemiei ca urmare a masurilor de carantina, asupra carora nu au avut control. Sectorul public a trebuit sa intervina, alocand triliarde de dolari sub forma ajutoarelor de urgenta. Guvernele si asiguratorii trebuie colaboreze pentru a elimina deficitul masiv de protectie expus de pandemia COVID-19, guvernele fiind actorii principali", a declarat Jad ARISS - Managing Director, Asociatia de la Geneva.

"Vrem sa subliniem faptul ca, din cele patru scheme de asigurare a riscului de pandemie prezentate, cea in care se directioneaza bani post-eveniment - asa cum au facut multe guverne cu pandemia COVID-19 -, este, probabil, cea mai putin eficienta. Pentru celelalte scheme, decizia ca participarea sa fie obligatorie sau voluntara, precum si rolul asiguratorilor in acoperire si tarifare sunt considerente critice. Acest raport, speram, ghideaza in mod eficient guvernele si asiguratorii in finalizarea conditiilor de parteneriat", spune si autorul principal al raportului, Kai-Uwe SCHANZ - Head of Research&Foresight, Asociatia de la Geneva.

Comunicatul Asociatiei de la Geneva poate fi accesat AICI.

916 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO