1asig.ro
1asig.ro

Asociatia CFA Romania si AAFBR sustin dezvoltarea pietei de capital romanesti

5 min. / 1.540 cuvinte
Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vanzarea de actiuni pe care statul le detine la companii si societati nationale, pe o perioada de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pietei de capital. Sunt asteptate noi listari, care vor aduce beneficii pietei de capital si economiei in ansamblu, au transmis reprezentantii Asociatiei CFA Romania si ai AAFBR.

PROMO


Potrivit acestora, companiile listate se supun unor reguli de transparenta si guvernanta corporativa care vor creste performanta acestora pe termen mediu si lung. In plus, listarile pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutand economia sa se recupereze dupa acest an greu incercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finantare din partea statului, lasand loc pentru finantarea altor proiecte de investitii.

Alexandra SMEDOIU, CFA - Presedinte Asociatia CFA Romania declara: "Listarea companiilor de stat nu presupune renuntarea la controlul statului, avand in vedere faptul ca pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%. Este in interesul statului sa aiba o referinta reala a valorii companiilor pe care le detine, in calitatea sa de administrator al avutiei publice, el fiind primul beneficiar din dezvoltarea ulterioara a companiei. O crestere a eficientei si productivitatii se traduce in incredere crescuta in sectorul public, capacitate superioara de dezvoltare si finantare pentru proiecte importante pentru Romania, contributii suplimentare prin dividende si taxe platite catre stat."

Daniela ROPOTA, CIIA - Presedinte AAFBR declara: "In general, performanta economiei unui stat este corelata cu dezvoltarea pietei de capital care poate asigura finantarea pe termen lung a companiilor si antreprenorilor locali. Totodata, o piata de capital solida ajuta si la dezvoltarea industriilor conexe cum sunt fondurile de pensii, fondurile de investitii, companii de intermediere etc., acestea contribuind la dezvoltarea economica si bunastarea tarii."

Asociatia CFA Romania si Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) sustin demersurile de dezvoltare a pietei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finantare a companiilor. Piata de capital poate atrage investitori care sa ofere finantare, in conditii de lichiditate. Companiile listate vor atrage la randul lor investitorii, vor crea noi oportunitati pentru finantare, reprezentand alternative pentru investitii si economisire pe termen lung, inclusiv pentru populatie.

Listarea unor participatii minoritare in companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor nationale in activitatea economica, ci dimpotriva, ar oferi un cadru in care companiile respective sa devina mai performante, sa castige o vizibilitate sporita pentru mediul de afaceri si sa contribuie la o crestere economica sustenabila in Romania.

Romania are nevoie de instrumente de finantare sigure, facile si accesibile astfel incat sa poata sa fie sustinuta economia pe termen scurt si mediu. Piata de capital in general si Bursa de Valori Bucuresti in particular, sunt instrumente cheie in acest demers. Toate tarile dezvoltate au piete de capital puternice, precizeaza specialistii.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Obiectivul principal al asociatiei este de a sprijini dezvoltarea pietei financiare, de a implementa excelenta profesionala si etica in sectorul financiar romanesc.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), infiintata in anul 2008, reuneste in prezent peste 100 de membri activi, analisti si manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiza financiara, investitii, asigurari, piata de capital, comunicare financiara si relatii cu investitorii etc.

926 accesari