"Anul 2040 reprezinta anul in care populatia Romaniei cu o varsta de 65+ ani o va depasi pe cea cu varsta sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentand aproximativ un sfert din populatia Romaniei in acel moment."
Asociatia CFA Romania a realizat studiul "Cum ne Asiguram Viitorul! Despre Bunastare si Statul Social." si il lanseaza in data de 28 iunie, ora 18:00, in cadrul unui eveniment ce va avea loc in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".
Colectivul de lucru a facut o analiza a componentelor din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, reforma sistemului fiscal, a sistemului de pensii, piata muncii, si face propuneri de dezvoltare a solutiilor din perspectiva politicilor publice.
Romania este un exportator de forta de munca si echilibru social in UE.
Studiile arata ca, in contextul unei piete deschise, anumite dezechilibre din pietele dezvoltate sunt acoperite de forta de munca importata. Romanii care au emigrat contribuie atat la acoperirea necesarului de munca in domenii deficitare dar si la echilibrarea sistemului social si al contractului social, din tari ale Uniunii Europene.
Nu avem bani iar lucrurile vor deveni din ce in ce mai complicate daca noi toti nu contribuim la schimbare.
Studiul arata ca avem mai multe dezechilibre care concura la crearea acestui deficit precum fenomenul de imbatranire a populatiei, sistemul de taxare si nivelul de colectare, dar si productivitatea muncii.
Contractul social actual este greu de acceptat pentru o buna parte din populatia tarii. Acesta este motivul principal al emigratiei din Romania.
Studiul arata ca exista un cumul de factori care fac ca in Romania contractul social sa fie greu de acceptat. Vorbim de componente nominale cum sunt calitatea invatamantului si accesul la servicii sociale dar si de componente relative, cum sunt cele care releva cat de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. In plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europena este mult mai mai bine primit de societate.
Educatia si sanatatea reprezinta bazele unui sistem sanatos, care ofera individului oportunitatea de a-si asigura un trai decent, intr-o tara in care avem mari oportunitati.
Nu putem avea solutii peste noapte si trebuie sa avem in vedere si determinarea individului de a-si asigura si construi un viitor care sa ii aduca bunastare. Bazele sunt sistemul de Invatamant si Sanatate. Studiul ne releva faptul ca este de asteptat ca cei care au acces la educatie si sanatate sa isi poata asigura si celelalte nevoi, in conditiile in care in Romania sunt multe oportunitati.
Asociatia CFA Romania considera ca problematica imbatranirii populatiei este una importanta pentru agenda politicii publice a Romaniei si care nu poate suferi amanari. Acest studiu reprezinta modul in care dorim sa contribuim la discutia publica privind oportunitatile si limitarile care deriva din structura demografica a populatiei Romaniei tinand cont de faptul ca Romania nu este singura tara care se confrunta cu o crestere a ponderii populatiei in varsta in totalul populatiei.
Detaliile evenimentului de lansare, inclusiv vorbitori, se regasesc la adresa web: https://www.xprimmevents.com/cfa/
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA?), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA?). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 150 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.
Titlul CFA? este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA? trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.