1asig.ro
1asig.ro

Asociatia CFA Romania: Doar 4 din 10 romani sunt independenti financiar

5 min. / 1.540 cuvinte
Asociatia CFA Romania a derulat un chestionar care masoara gradul independentei financiare la romani. Conform acestuia, 43% dintre respondenti sunt dependenti financiar, ceea ce inseamna ca nu sunt pregatiti pentru a face fata unor cheltuieli neprevazute, unei perioade fara venituri sau pentru perioada pensionarii.

PROMO


13% dintre respondenti au un grad mediu de independenta financiara, iar numai 44% pot fi considerati independenti financiar. Acest lucru inseamna ca pot gestiona majoritatea cheltuielilor neprevazute si investesc pentru perioada pensionarii.

43% dintre romani apeleaza la prieteni, familie sau stat pentru ajutor

Chestionarul Asociatiei CFA Romania face parte din initiativa Generatia I si a urmarit masurarea gradului de independenta financiara, definit ca posibilitatea de a putea gestiona cheltuieli neprevazute, pierderea sau diminuarea unei surse a venitului (i.e. salariu, pensie, etc.) sau posibilitatea de a suplimenta pensia cu venituri proprii.

Raspunsurile la chestionar ne arata faptul ca, in cazul unor nevoi imediate 4 din 10 romani se vad nevoiti sa apeleze la familie / prieteni pentru ajutor, sau depind de suportul statului. Majoritatea dintre acestia constientizeaza nevoia de a-si castiga independenta financiara, insa este ingrijorator ca o pondere importanta (15% din total respondenti) ofera o importanta redusa obtinerii unei independente financiare. Sunt, astfel cu atat mai predispusi ca pe termen lung sa ramana dependenti financiar si sa fie expusi unor riscuri importante.

Salariul sau pensia, unica sursa de venit pentru aproape doua treimi dintre romani

Doar 17% din respondenti au surse de venit multiple, avand astfel o diversificare a provenientei veniturilor. Pentru 64% dintre acestia, singura sursa de venit este salariul sau pensia, in timp ce 6% nu au nicio sursa de venit lunar.

"Din pacate, prea putini dintre noi acordam atentie modalitatilor de obtinere a independentei financiare pe termen lung, iar aceasta este singura metoda prin care putem trece cu bine de perioade neprevazute, cum este criza in care ne regasim, sau sa nu depindem de alte surse atunci cand ajungem la pensionare. Noi consideram ca planificarea pe termen lung este vitala: urmarirea bugetului lunar de cheltuieli si economisirea recurenta sunt primii pasi care trebuie realizati. De asemenea este important ca resursele sa fie investite pentru a multiplica valoarea economiilor acumulate", declara Mihai PURCAREA, CFA - Membru in Consiliul Director al Asociatiei CFA Romania.

O treime dintre romanii apropiati de varsta pensionarii au datorii egale cu sau mai mari decat activele

Din punct de vedere al nivelului avutiei, 44% dintre respondentii din categoria +25 de ani au datorii egale cu sau mai mari decat nivelul activelor si doar 25% au active nete care sa acopere cel putin 3 ani de cheltuieli. Mai ingrijoratoare sunt rezultatele pentru grupa de varsta +55 ani, unde 35% din respondenti au datorii egale sau mai mari decat activele. Aceste persoane sunt dependente de pensie si extrem de vulnerabile la eventuale modificari ale nivelului de trai sau al dobanzilor.

Doar 3 din 10 romani economisesc lunar

In ceea ce priveste comportamentul de economisire, 29% dintre respondenti nu economisesc deloc din veniturile lunare. 15% si-ar dori sa economiseasca, insa cheltuielile lunare sunt mai mari decat nivelul venitului, in timp ce 14% ar putea economisi, insa nu fac acest lucru. La polul opus, 29% din respondenti economisesc peste 20% din veniturile lunare.

Desi nu economisesc, mai bine de jumatate dintre respondenti (60%) declara ca isi monitorizeaza bugetul lunar. Pe de alta parte, aproape un sfert declara ca nu isi planifica sau urmaresc bugetul in mod regulat.

Romanii prefera sa ia singuri deciziile de investitii

Cand vine vorba despre decizia de a investi, doar 7% dintre respondenti ar contacta un specialist, pentru a discuta deciziile importante. Respondentii au declarat ca prefera sa ia hotararea pe cont propriu, beneficiind deja de experienta anterioara (35%) sau vor sa invete singuri (32%). Depozitele bancare (33%) si activele imobiliare (25%) sunt principalele active folosite de respondenti pentru plasarea banilor.

Un alt factor urmarit prin intrebarile adresate a fost modalitatea de gestionare a resurselor. S-a observat ca, in general, se inregistreaza o diversificare redusa a plasamentelor: doar 40% din respondenti au plasamente diversificate (nu au nici un activ cu o pondere de peste 75%). In schimb 39% din respondenti au o concentrare foarte mare pe depozite bancare, urmati de investitorii in imobiliare: 12% din respondenti au aproape toate economiile investite in active imobiliare.

"Diversificarea plasamentelor este un factor cheie in gestionarea cu succes, pe termen lung, a resurselor. Inflatia erodeaza puterea de cumparare, in special pentru plasamentele in instrumente cu venit fix, cum sunt depozitele si titlurile de stat, in timp ce activele cu venit variabil precum imobiliarele si actiunile pot inregistra fluctuatii mari ale pretului in timp. Gestionarea optima se poate realiza avand o expunere diversificata, catre mai multe tipuri de plasamente", declara Adrian CODIRLASU, CFA - Presedintele Asociatiei CFA Romania.

Chestionarul realizat de Asociatia CFA Romania face parte din campania Generatia I, prin care organizatia si-a propus informarea si educarea publicului privind importanta obtinerii independentei financiare. Au raspuns chestionarului in perioada martie-mai 2020, un numar de 1043 de persoane, din toate categoriile de varsta (+18 ani). Chestionarul se regaseste pe website-ul campaniei, si poate fi completat de oricine isi doreste sa afle mai multe despre independenta financiara.

Mai multe informatii sunt disponibile pe www.generatiaindependenta.ro

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.

237 accesari