1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii solicita alinierea amenzilor GDPR la standardele internationale de contabilitate

Insurance Europe a raspuns la o consultare realizata de Comitetul European pentru Protectia Datelor (EDPB) cu privire la proiectul privind calcularea amenzilor administrative in temeiul regulamentului general privind protectia datelor (GDPR). Scopul acestor prevederi este de a stabili niste principii armonizate intre ele pe baza carora autoritatile de supraveghere sa poata calcula amenzile. Desi acest proiect ofera mai multe detalii cu privire la factorii luati in considerare pentru calcul, acesta nu face ca nivelul amenzilor sa fie mai previzibil.

In conformitate cu articolul 83 alineatul (1) din GPDR, cifra de afaceri este un element relevant care trebuie luat in considerare la impunerea unei amenzi efective, disuasive si proportionale. Cu toate acestea, conform acestui proiect, in scopul calcularii cifrei de afaceri a unei societati de asigurari, autoritatea de supraveghere ar trebui sa ia in considerare si primele de asigurare.

Acest lucru nu este in concordanta cu cele mai recente standarde de contabilitate emise de Consiliul pentru standarde internationale de contabilitate (IASB). De exemplu, Standardul International de Raportare Financiara (IFRS) 17 - Contracte de asigurare, prevede ca informatiile privind veniturile din asigurari nu trebuie sa includa sumele pe care asiguratorul este obligat sa le plateasca titularului politei de asigurare indiferent daca evenimentul asigurat se produce sau nu (de exemplu, asa-numita componenta de investitii). Aceste sume care reprezinta investitia detinatorului politei de asigurare (de exemplu, componenta de economisire a unei asigurari de viata cu componenta de dotare) trebuie sa fie excluse din veniturile din contul de profit si pierdere.

Prin aceasta cerinta explicita, IASB, in rolul sau de organism de standardizare in domeniul contabilitatii la nivel international, asigura comparabilitatea raportarilor financiare ale asiguratorilor si ale societatilor din alte sectoare. Prin urmare, Insurance Europe incurajeaza EDPB sa isi actualizeze orientarile pentru a lua in considerare standardele internationale stabilite de IASB.