1asig.ro
1asig.ro

Asiguratorii se pregatesc pentru pierderi de miliarde de dolari, dupa uraganul Laura. CoreLogic estimeaza un impact de pana la 12 miliarde USD

5 min. / 1.540 cuvinte
Uraganul Laura, care a afectat, recent, mai multe regiuni din SUA, a fost retrogradat ca furtuna tropicala, insa, pentru industria de asigurari, calculul pierderilor financiare abia a inceput. Companiile specializate in modelarea riscurilor catastrofale folosesc deja, ca tipar, pierderile provocate de furtunile anterioare care au afectat, in trecut, aceeasi portiune de coasta de-a lungul Golfului Mexic.

PROMO


RMS, cel mai important furnizor de modele de risc pentru industria de asigurari, a analizat toate celelalte uragane de categoria 3 si 4 care au afectat regiunea incepand cu sfarsitul secolului al 19-lea si, apoi, a estimat cu ce pierderi s-ar fi confruntat asiguratorii daca acele furtuni istorice ar fi afectat, azi, segmentul de asigurari property din Louisiana - in special, regiunea de vest.

Astfel, uraganul Rita (2005) ar fi provocat pierderi de 5,9 miliarde de dolari, daca ar fi fost inregistrat azi, potrivit RMS. Pe locul al doilea, s-a situat uraganul Texas-Louisiana (1886), care, potrivit modelului RMS, ar fi generat pierderi de 5,5 miliarde de dolari in ziua de azi. Uraganul Audrey (1957, la scurt timp dupa ce SUA au inceput sa denumeasca uraganele) ar fi provocat pierderi de 3,8 miliarde de dolari, in vreme ce uraganul Louisiana (1918) ar fi generat pierderi de 800 de milioane de dolari.

The US National Hurricane Center spune ca uraganul Laura a adus rafale de vant de 160 km/h, uneori aceste valori fiind depasite. In mare, daunele au fost provocate in primul rand de furtuna, in vreme ce segmentul de proprietati industriale a fost cel mai afectat, arata RMS. Din fericire, cel mai mare oras ce a fost afectat de uraganul Laura - primul uragan major de anul acesta, dintr-un sezon al uraganelor deja neobisnuit de aglomerat -, a fost Lake Charles, care are 78.000 de locuitori.

"In ceea ce priveste schimbarile climatice, analizam doua directii: stim ca oceanele se incalzesc, dar, cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt siguri daca acest lucru provoaca cresterea severitatii furtunilor. Totodata, nivelul marii a crescut, ceea ce face ca riscul unei furtuni sa fie mult mai mare. Furtunile se lovesc de o zona foarte plata si mlastinoasa, asa ca nu exista prea multe bariere in calea lor", spune Tom SABBATELLI-GOODYER - Senior Manager, RMS.

CoreLogic estimeaza pierderi de 8 - 12 miliarde USD

CoreLogic estimeaza ca uraganul Laura a provocat, in Texas si Louisiana, pierderi asigurate cuprinse intre 8 - 12 miliarde USD. Cele mai multe dintre aceste pierderi, provocate de rafalele severe de vant, urmeaza sa fie suportate de industria privata de re/asigurari, in timp ce, pe de alta parte, NFIP (the National Flood Insurance Program) va suporta o parte dintre cererile de despagubire pentru daunele provocate de apa.

CoreLogic arata ca Laura a afectat regiuni mai putin populate, ceea ce ar trebui sa insemne ca pierderile provocate industriei sunt mai mici decat cele estimate initial. "Nu este niciodata un moment bun pentru un uragan, dar acesta a fost cel mai bun rezultat posibil, deoarece nu a afectat marile regiuni, precum Houston si New Orleans", subliniaza Curtis MCDONALD - Meteorologist & Product Manager, CoreLogic.

251 accesari