1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii prezinta rolul pe care il au in asigurarea unei acoperiri adecvate si accesibile a ingrijirii pe termen lung si sugereaza modalitati de dezvoltare ulterioara a acestui aspect

In timp ce speranta de viata pare in stagnare in multe tari europene, varsta medie a populatiei continua si va continua sa creasca in anii urmatori. Prin urmare, este vital sa ne asiguram ca, in viitor, un numar tot mai mare de persoane beneficiaza de acces la asistenta medicala la preturi accesibile pe toata durata batranetii. In acest context, Insurance Europe saluta solicitarea de dovezi din partea Comisiei Europene si asteapta cu nerabdare discutiile care vor avea loc.

Exista multiple modalitati de a asigura accesibilitatea si suportabilitatea ingrijirii pe termen lung in Europa, iar acestea ar trebui sa reflecte diferitele abordari puse in aplicare de fiecare stat membru in parte. In ciuda acestei diversitati, exista un consens larg, in majoritatea tarilor, cu privire la faptul ca sectorul de asigurari private are un rol major de jucat pentru a reconcilia o acoperire adecvata si accesibila a asistentei medicale si a ingrijirii pe termen lung cu sustenabilitatea fiscala si financiara si ca ar putea juca un rol si mai important in viitor.

Asiguratorii europeni au o experienta vasta in ceea ce priveste furnizarea de servicii de sanatate si de ingrijire pe termen lung, desi legata de organizarea sistemelor nationale de sanatate.

  • Asiguratorii privati de sanatate indeplinesc, de obicei, un rol suplimentar, complementar sau de substitutie; sau, uneori, o combinatie a acestor trei tipuri de roluri (in functie de configuratia nationala).
  • Asiguratorii privati le permit adesea asiguratilor sa beneficieze de un acces mai rapid la tratament si de o gama mai larga de furnizori de servicii medicale.
  • Punerea in comun si netezirea riscurilor pe perioade lungi de timp reprezinta esenta asigurarilor private. Asiguratorii le pot oferi clientilor prime relativ stabile pe toata durata vietii, utilizand "rezerve de imbatranire". Intr-adevar, deoarece costurile de despagubire tind sa creasca odata cu varsta, accesul timpuriu la o asigurare privata de sanatate le permite titularilor de polite sa isi constituie o "rezerva" si, prin urmare, sa obtina o asigurare la preturi accesibile, la o varsta mai inaintata.

Asiguratorii isi mentin angajamentul de a continua sa furnizeze aceste servicii si de a sprijini guvernele acolo unde este posibil. Pentru a face acest lucru, va fi esential ca statele membre sa se asigure ca exista conditiile adecvate pentru a le permite asiguratorilor sa isi joace rolul.

  • Stimulentele fiscale ar putea, de exemplu, sa joace un rol in asigurarea faptului ca produsele de asigurare raman accesibile si atractive.
  • Asiguratorii sunt, de asemenea, dornici sa exploreze impreuna cu autoritatile posibilitatea de a-si extinde gama de activitati. Aceasta ar putea include, de exemplu, sa actioneze ca porti de acces la servicii - in special, servicii care incurajeaza prevenirea, constientizarea si adaptarea, domenii in care asiguratorii au experienta si care sunt vitale pentru a mentine costurile asistentei medicale la preturi accesibile.

Dupa cum s-a mentionat anterior, asistenta medicala si afacerile sociale sunt inca reglementate in mod proeminent de fiecare stat membru in parte. Cu toate acestea, industria asigurarilor considera ca UE are un rol de jucat. In special, Comisia Europeana ar putea explora modalitati de sprijinire a statelor membre pentru a face ca asigurarile sa fie mai accesibile:

  • E vital ca toate statele membre sa dezvolte abordari care vor scadea, probabil, presiunea asupra sistemelor de sanatate, iar Comisia ar putea juca un rol in promovarea unor astfel de abordari. De o importanta deosebita este prevenirea - in special, prin promovarea unor stiluri sanatoase de viata si prin utilizarea adecvata a solutiilor digitale.
  • Parteneriatele de tip public-privat si, in special, schimbul de informatii si bune practici intre partile interesate ar putea contribui la abordarea provocarilor legate de ingrijirea pe termen lung. UE ar putea sprijini statele membre prin promovarea valorii si sprijinirea infiintarii unor astfel de parteneriate de tip public-privat.
  • Un alt element care trebuie luat in considerare este importanta unei informari clare a cetatenilor. Cetatenii ar trebui sa dispuna de informatii clare cu privire la ceea ce acopera sectorul public pe partea de servicii sociale si de sanatate, astfel incat sa isi poata asuma responsabilitatea pentru orice lacune in acoperirea lor.