1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii pastreaza mai putin risc si cedeaza in reasigurare 40% din subscrierile non-life

Pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ.

La finalul lunii martie 2019, 39,76% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018, cand se situa la aproximativ 38,53%. In urma cu cinci ani ponderea era si mai mica, de doar 30%, reiese din datele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.La finalul lunii martie 2019, aproape 41% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor.De asemenea, din rezervele tehnice brute existente la finele lunii martie 2019 circa 41% erau aferente cedarilor in reasigurare.Asigurari de viata

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale.

In primele trei luni din 2019, 5,85% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata au fost cedate in reasigurare, fiind un record pentru cel putin ultimii 5 ani. In urma cu un an nivelul era de 4,92%, iar in T1 2015 era de 3,97%.Pe acest segment, 10,34% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor, dupa ce in T1 2018 a fost de 18,05%.CITITI PE ACEEASI TEMA:
TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019
Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor
Piata RCA in T1 2019: Atat primele, cat si daunele au crescut. Vezi schimbarile din clasament si cat a subscris fiecare jucator!
Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 20% in T1 din 2019. Vezi clasamentul jucatorilor!
Raport ASF: Cum a evoluat piata asigurarilor de locuinte in T1 2019
Politele CASCO si RCA continua sa aduca pierderi pentru asiguratori
Soferii romani au platit, in medie, 106 lei pe clauza ce le permite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA