1asig.ro
1asig.ro

Asiguratorii moldoveni au vandut polite Carte Verde in valoare de 159 milioane lei in primele 6 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
In primele 6 luni din acest an, asiguratorii moldoveni au vandut peste 168 mii de polite Carte Verde, echivalentul a 151,2 milioane lei, prima medie ridicandu-se la 898 lei (fata de 918 lei in perioada similara din 2017), arata datele oficiale ale Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), furnizate la solicitarea portalului specializat www.xprimm.md.

Cele mai multe polite au fost vandute de GENERAL Asigurari, urmat de MOLDASIG, DONARIS VIG, KLASSIKA Asigurari si ACORD Grup. De asemenea, dupa valoarea subscrierilor, GENERAL Asigurari conduce clasamentul cu subscrieri de 27 milioane lei, urmata de MOLDASIG  (23,2 milioane lei ) si KLASSIKA Asigurari (circa 23 milioane lei).

Cele mai multe polite s-au eliberat pentru Ucraina si Belarus, urmata de certificatele vandute pentru toate statele sistemului Carte Verde (zona 3), mai arata datele BNAA. Din punct de vedere a subscrierilor insa, zona 3 detine ponderea cea mai insemnata - aproape 114,5 milioane lei in primele 6 luni din acest an, in crestere cu peste 18% fata de perioada similara din anul precedent.

Vorbind de cresteri ale subscrierilor pe companii, cele mai importante evolutii au fost marcate de catre MOLDOVA ASTROVAZ (+217%), GENERAL Asigurari (+82%) si ACORD Grup (+44,3%).

Care sunt daunele platite de asiguratori pentru daunele produse in afara tarii?

33,7 milioane lei este suma platita de catre asiguratorii moldoveni in primul semestru din 2018, pentru 790 de dosare de dauna, cu o usoara scadere fata de S1/2017.

Asiguratorul care a platit cele mai multe despagubiri a fost KLASSIKA Asigurari cu 5,5 milioane lei, urmata de MOLDASIG (5,1 milioane lei) si ASITO (4,8 milioane lei). Cele mai multe daune, ca valoare, au fost achitate in zona 3 (toate tarile sistemului Carte Verde), respectiv 23 milioane lei iar dauna medie achitata de asiguratori s-a ridicat la 42,6 mii lei.

Valoarea daunei medii a crescut in zona 1 cu 18% fata de anul precedent, in restul zonelor inregistand o scadere.

In prezent, urmatoarele companii din Moldova pot vinde polite Carte Verde: ACORD Grup, ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ si KLASSIKA Asigurari.
17.022 accesari