1asig.ro
1asig.ro

Asiguratorii europeni sustin obiectivul Comisiei Europene de a promova o Inteligenta Artificiala sigura

5 min. / 1.540 cuvinte
Asiguratorii europeni sustin obiectivul Comisiei Europene de a promova o Inteligenta Artificiala sigura, transmite Insurance Europe (Federatia Europeana a Asiguratorilor si Reasiguratorilor).

Insurance Europe sustine utilizarea AI pentru explorarea modalitatilor de prognozare mai precisa pentru riscuri si pentru dezvoltarea de noi produse, dar mai sustine si furnizarea de asigurari pentru serviciile si utilizatorii care folosesc tehnologii bazate pe AI.

In momentul de fata, regimul de raspundere existent la nivel european - Directiva privind Raspunderea pentru Produse (PLD1 - the Product Liability Directive) -, coroborat cu legislatia nationala privind delictele, e perceput ca functionand bine in practica pentru aceste tipuri de tehnologii.

Insurance Europe considera, insa, ca modificari majore aduse acestui cadru de raspundere - de exemplu, crearea unui regim de raspundere separat pentru AI, introducand asigurari obligatorii, eliminand scutirile de raspundere sau modificarea sarcinii dovezii -, ar putea genera probleme de asigurabilitate.

"Intrucat AI cuprinde un set de tehnologii care se afla inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, legislatia privind raspunderea pentru astfel de sisteme extrem de avansate ar trebui amanata pana cand potentialul lor de risc specific poate fi mai bine inteles in contextul utilizarii lor in diferite linii de activitate si nevoi ale acestor sectoare", subliniaza Insurance Europe.

"Orice noi reguli la nivelul UE ar fi utile si adecvate numai pentru a remedia eventualele lacune, in cazul in care regulile si reglementarile actuale sunt insuficiente. Insurance Europe este de parere ca, in momentul de fata, nu este cazul."

Asiguratorii europeni sprijina obiectivul Comisiei Europene de a promova o Inteligenta Artificiala sigura si care poate fi utilizata de toata lumea. Asiguratorii isi pot aduce contributia in acest sens prin:
  • Furnizarea de produse si servicii pentru producatorii si utilizatorii tehnologiei AI
  • Explorarea modalitatilor de valorificare a potentialului AI pentru a prognoza mai precis riscurile si pentru a dezvolta noi produse care sunt in concordanta cu cerintele si realitatile pietei in continua evolutie.
1.506 accesari