1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii critica includerea sectorului in lista de risc ridicat din legea privind inteligenta artificiala fara o evaluare prealabila a impactului

Consiliul UE a inclus sectorul asigurarilor pe o lista de cazuri de utilizare cu risc ridicat in abordarea generala a Legii privind inteligenta artificiala, adoptata astazi. William Vidonja, Head of conduct of business & member of the management team la Insurance Europe, a comentat:

"Asiguratorii din Europa doresc sa isi exprime dezamagirea fata de aceasta decizie. Cu exceptia unui caz de utilizare restrans legat de componentele de siguranta din infrastructura digitala, asigurarile sunt singurul sector care a fost inclus de catre Consiliu pe lista de risc ridicat fara a se efectua o analiza adecvata sau o evaluare a impactului. Aceasta decizie este contrara obiectivelor agendei UE pentru o mai buna legiferare si nu promoveaza elaborarea de legi ale UE bazate pe dovezi.

Asiguratorii folosesc deja inteligenta artificiala pentru a imbunatati serviciile pentru clienti, pentru a creste eficienta, pentru a oferi o mai buna intelegere a nevoilor clientilor si pentru a imbunatati detectarea fraudelor. Acestia fac, de asemenea, obiectul unui cadru de reglementare robust al UE, atat in ceea ce priveste normele prudentiale, cat si cele de conduita. Acesta este apoi completat de cadrele nationale si de cerintele juridice ale UE intr-o gama larga de domenii diferite, cum ar fi drepturile fundamentale si protectia datelor. In plus, acestea fac obiectul unei supravegheri stricte din partea autoritatilor de supraveghere.

Ar fi trebuit sa se efectueze o evaluare a impactului pentru a stabili daca cadrul de reglementare si de supraveghere existent abordeaza deja in mod corespunzator riscurile potentiale care rezulta din utilizarea inteligentei artificiale in domeniul asigurarilor. Acest lucru ar fi evitat inconsecventele si duplicarea normelor care nu ar fi facut decat sa impiedice inovarea, fara a aduce niciun beneficiu consumatorilor."