1asig.ro
1asig.ro
Asiguratorii au cumparat mai multa ...

Asiguratorii au cumparat mai multa protectie in S1 2020, iar cedarile in reasigurare ajung la aproape 40% pe asigurari generale

5 min. / 1.540 cuvinte
La finalul lunii iunie 2020, aproximativ 39,95% din primele brute subscrise pentru categoria asigurarilor generale au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019, cand se situa la aproximativ 37,67%. Acesta este cel mai mare nivel din ultimii ani analizati de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


"Pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ", explica ASF.La finalul lunii iunie 2020, aproape 42% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor, in scadere usoara fata de S1 2019, cand a fost de 42,7%.Din rezervele tehnice brute existente la finele lunii iunie 2020 circa 42% erau aferente cedarilor in reasigurare, data de aproximativ 41% in urma cu un an.Asigurari de viata

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale.

In primul semestru din 2020, 8,96% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata au fost cedate in reasigurare, fiind un record pentru cel putin ultimii 5 ani.

Pe acest segment, circa 12,6% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor. In acelasi timp, din rezervele tehnice brute existente la 30 iunie 2020, 0,68% erau aferente cedarilor in reasigurare.

Piata asigurarilor a raportat o crestere de 3,4% in primele sase luni din 2020, pana la valoarea de 5,6 miliarde de lei. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale s-au ridicat, in intervalul ianuarie-iunie al anului 2020, la valoarea de aproximativ 4,5 miliarde lei, in crestere cu 5,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar PBS aferente asigurarilor de viata au insumat aproximativ 1,1 miliarde lei, cu 4,2% mai putin fata de semestrul I al anului 2019.

911 accesari