1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile private de sanatate aduc beneficii atat persoanelor fizice, cat si sistemului public de sanatate

Din estimarile UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, asigurarile private de sanatate vor continua tendinta de crestere si in anii urmatori. Acestea aduc avantaje multiple comparativ cu abonamentele incheiate la clinicile private.

"O influenta semnificativa asupra cresterii pietei de asigurari private de sanatate a avut-o aplicarea de stimulentele fiscale acordate pentru primele de asigurari private de sanatate care a generat o cresterea a atractivitatii acestor produse. In plus, o contributie la dezvoltarea pietei a avut-o si extinderea acestor facilitati fiscale pentru primele platite individual, care a dus la aparitia unor noi produse pe piata special croite pentru acest segment", au declarat reprezentantii UNSAR la solicitarea 1asig.ro.

"Cu toate acestea, piata ramane in continuare subdezvoltata. Speram ca Romania sa adopte cat de curand masuri mai ample prin care asigurarile private de sanatate, principalul instrument de finantare a sistemului de sanatate in tarile vest-europene, sa fie valorificate si in tara noastra la adevaratul potential", au adaugat acestia.

Conform cifrelor publicate de ASF pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2016, primele brute subscrise pentru asigurarile private de sanatate au depasit 109 milioane lei. In acelasi raport, se arata ca asigurarile private de sanatate au inregistrat o crestere cu aproximativ 36% fata de aceeasi perioada a anul 2015.

"In prezent piata asigurarilor de sanatate din Romania este in crestere, astfel incat observam ca in ultima perioada tot mai multi angajatori renunta la abonamentele medicale si achizitioneaza asigurari de sanatate. Ne asteptam ca trendul ascendent al pietei sa se mentina si in perioada urmatoare deoarece prin intermediul asigurarii voluntare de sanatate, asiguratii beneficiaza de acoperiri extinse, de specialitati medicale multiple, de personal medical variat, dar si de accesul la o retea de furnizori medicali la nivel national", a declarat recent Mihnea TOBESCU, Director General, EUROINS Romania.

Principalele avantaje ale asigurarilor de sanatate fata de abonamente

Oficialii UNSAR au explicat ca asigurarile private de sanatate sunt folosite, in principal, pentru acoperirea riscurilor de sanatate care pot implica costuri foarte mari si care pot duce la destabilizarea bugetului familiei, cum este cazul interventiilor chirurgicale costisitoare si al spitalizarii. Daca asigurarile private de sanatate sunt folosite pentru acoperirea unui risc de sanatate atunci cand evenimentele se intampla, abonamentele medicale sunt folosite pentru servicii de preventie si profilaxie.

Asadar, diferenta majora intre asigurare si abonamente este riscul. Orice produs care are o probabilitate de producere a unui risc de boala sau de accident este asigurare. Abonamentele presupun cumpararea unor servicii medicale in anumite conditii. Serviciile medicale cumparate in baza unui abonament pot fi accesate la cererea clientului, fara nicio restrictie de producere a unui risc. Asigurarea presupune probabilitatea producerii unui risc in urma caruia se genereaza costuri cu anumite servicii medicale avand drept scop diagnosticarea si/sau tratamentul pentru aducerea asiguratului la o stare de sanatate cat mai apropiata de cea dinainte de producerea riscului.

Asigurarile private de sanatate si abonamentele medicale sunt, asadar, instrumente financiare complementare pentru acoperirea costurilor cu diverse servicii medicale.

Exista si alte diferente, de exemplu asigurarea privata de sanatate are o acoperire teritoriala mai mare, oferindu-i asiguratului libertatea de a alege furnizorul de servicii medicale. Astfel, acesta are acces la mai multe clinici de sanatate private sau chiar si la spitale de stat, nu doar in orasul de resedinta, ci si in alte zone ale tarii. De asemenea, exista posibilitatea efectuarii de tratamente de specialitate in strainatate.

"Asigurarile private de sanatate au beneficii atat din perspectiva individuala, cat si din perspectiva sistemului public. Din perspectiva individuala, asigurarile private de sanatate previn riscul destabilizarii bugetului unei familii si al falimentului personal in cazul in care apare o boala grava ce necesita resurse financiare substantiale, ofera servicii de calitate, timp redus de asteptare si acopera cheltuieli care nu sunt decontate de sistemul public. In plus, cheltuielile acoperite de polita de sanatate vor fi suportate de asigurator, degrevand astfel sistemul national de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, vor fi stimulate investitiile in sectorul de sanatate din Romania, contribuind la dezvoltarea calitativa a serviciilor si, totodata, la retentia in sistemul national a medicilor romani. Prin urmare, dezvoltarea pietei de asigurari private de sanatate poate contribui in mod real la sustenabilitatea financiara a sistemului sanitar", au mai aratat reprezentantii UNSAR.

Principalele riscuri acoperite asigurarea privata de sanatate

Asigurarile private de sanatate pot acoperi costuri pentru servicii medicale in ambulatoriu, inclusiv servicii de mica chirurgie in ambulator, recuperare medicala, consultatii la domiciliu, servicii medicale de spitalizare, inclusiv interventii chirurgicale complexe, investigatii sau proceduri de tratament efectuate pe perioada spitalizarii, boli grave, medicamente sau pot oferi indemnizatii de asigurare, utilizate de catre client pentru acoperirea unor cheltuieli care sa-l ajute sa se insanatoseasca.

"Riscurile acoperite si sumele asigurate aferente variaza in functie de modelul prin care asiguratorul a ales sa fie prezent pe aceasta piata. De exemplu, pentru anumite produse de asigurare dedicate grupurilor suma asigurata poate pleca de la 1.000 euro, iar pentru produse mai nisate, aceasta poate ajunge si la 1.000.000 euro anual. Ce ar mai fi de mentionat e faptul ca riscurile asigurate, sumele asigurate si costul asigurarii sunt direct dependente", au mai precizat oficialii UNSAR.

In 2016, aproape toate companiile de asigurari au urmarit diversificarea portofoliului de produse. Astfel au aparut noi produse dar si noi jucatori pe segmentul asigurarilor private de sanatate, printre care EUROINS Romania si NN Asigurari de Viata.

Si BCR Asigurari de Viata a lansat, la sfarsitul anului trecut, o noua asigurare privata de sanatate prin care estimeaza ca va atrage circa 5.000 de clienti, in primul an. Produsul, denumit Card de Sanatate BCR Asigurari de Viata, se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si companiilor mici si mijlocii (IMM-uri), avand o suma asigurata de maxim 50.000 lei in cazul unor boli grave.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
2016 - An remarcabil pe piata asigurarilor de sanatate