1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile in Europa trec de 1.000 mld. EUR

Piata asigurarilor din Europa a depasit, la finele lui 2006, pentru prima data in istorie, pragul de 1.000 mld. EUR in prime brute subscrise, conform celor mai recente date furnizate de catre CEA - Comite Europeen des Assurances.
Astfel, subscrierile realizate in anul precedent de catre industria de profil de pe batranul continent au reprezentat peste 1.065 mld. EUR, in crestere cu 4,8%.
Asigurarile generale au surclasat performantele segmentului viata, in principal datorita recentei privatizari a sistemului olandez de protectie sociala.

In ceea ce priveste linia asigurarilor de viata, primele brute subscrise pe acest segment au crescut cu 4,4%, pana la 659 mld. EUR, in 2006. Piata europeana este caracterizata de o evolutie impresionanta a acestui segment in tarile de est si de o crestere consolidata a marilor piete vestice (de 4,3%).
De asemenea, multe piete au trecut prin procesul de dezvoltare a pensiilor. In unele cazuri, aceasta tendinta este marcata de evolutia sectorului pensiilor ocupationale (Franta, Suedia si Slovenia), dar si cele individuale par sa fie un bun canal pentru produsele de pensii. Potrivit celor mai recente estimari, asiguratorii controleaza aproximativ 20% din totalul contributiilor (fie ele publice, ocupationale sau individuale).
 
In acelasi timp, asigurarile generale au inregistrat o crestere de 5,3% anul precedent. Aceasta evolutie exceptionala a fost impulsionata de privatizarea protectiei sociale a sanatatii din Olanda.
Asigurarile auto, cu prime brute subscrise de 128,9 mld. EUR in 2006, este cea mai ponderata clasa din segmentul asigurarilor generale din Europa (32%). Este o piata puternic concurentiala, fapt reflectat de rata mica de crestere a subscrierilor.
Asigurarile de sanatate si accidente au explodat, fiind in legatura directa cu managementul asigurarilor din sistemul de sanatate olandez. Primele brute subscrise pe aceasta clasa au reprezentat 115,6 mld. EUR in 2006.

Totodata, asigurarile de bunuri au raportat, anul trecut, subscrieri in valoare de 82,1 mld. EUR, cu 1,6% mai mult fata de 2005.
Cu o crestere reala de doar 1,4%, asigurarile de raspundere au inregistrat prime brute subscrise de 33,9 mld. EUR anul precedent.
Alte clase de asigurari generale cumuleaza pana in 10% din piata, cu o crestere de 7,5%, in 2006.