1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile din regiunea Nord-Est, pe drumul cel bun

Ieri, 21 iunie a.c., a avut loc la Iasi intalnirea-dezbatere cu tema "Dialog si solutii pentru dezvoltarea pietei asigurarilor din regiunea nord-est", eveniment gazduit de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) - autoritatea autonoma de specialitate cu atributii de reglementare si control in domeniul asigurarilor din Romania.

Alaturi de conducerea CSA, evenimentul a reunit reprezentanti ai pietei regionale de asigurari, ai asociatiilor profesionale din domeniu, respectiv UNSAR si UNSICAR, ai Parlamentului, ai administratiei publice locale, precum si ai mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare nord-est.
"Intalnirea de astazi reprezinta al doilea contact de o asemenea anvergura pe care CSA il are in teritoriu, dupa cel de la Cluj-Napoca din urma cu o luna, si face parte din seria evenimentelor organizate anul acesta de CSA pentru aniversarea a 15 ani de supraveghere in asigurari.
Reusita intalnirii de la Cluj-Napoca ne face increzatori ca si dumneavoastra veti veni in intampinarea eforturilor Comisiei de crestere a comunicarii intre noi, ca autoritate de reglementare si supraveghere, si reprezentantii locali ai pietei de asigurari", a declarat Presedintele CSA, Angela TONCESCU.

Initiativa CSA a fost salutata de numerosi oficiali locali si reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, Deputati si Senatori din circumscriptiile electorale din regiunea nord-est, precum: Ioan Aron POPA - Presedintele Comisiei Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital din Senatul Romaniei; Traian DOBRE - Deputat PNL de Iasi, Dr. Radu TERINTE, Senator; Mihnea HURMUZACHE - Directorul Autoritatii de Sanatate Publica din Iasi.
Presedintele Comisiei Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital din Senatul Romaniei, Ioan Aron POPA a subliniat ca "Dumneavoastra (piata, n.r.) beneficiati astazi de o echipa puternica la nivelul Consiliului CSA. Zilele acestea am analizat Raportul de activitate al CSA si transmit, din partea Comisiei pe care o reprezint, felicitari conducerii CSA pentru activitatea depusa pana acum. Sustinem in continuare activitatea autoritatii de reglementare si supraveghere in asigurari".

Cu ocazia acestui eveniment, Presedintele CSA, Angela TONCESCU, a prezentat situatia actuala a pietei de asigurari, subliniind faptul ca de la 1 ianuarie 2007, putem vorbi despre o alta etapa, in care piata asigurarilor din Romania va trebui sa creasca la standardele europene, mai ales in contextul in care concurenta se intensifica si nivelul pretentiilor calitative din partea clientilor creste. Din punct de vedere cantitativ, piata este in continua crestere.
Astfel, Angela TONCESCU a aratat: "Rezultatele obtinute la nivel national in trimestrul I al anului 2007 arata o crestere in euro cu 36% fata de perioada similara a anului 2006 si prefigureaza faptul ca in decembrie industria asigurarilor are toate sansele sa depaseasca 2 mld. EUR ca volum de afaceri. Aceasta cifra este realizabila, daca tinem cont ca primele brute subscrise in trimestrul I au fost de peste 600 mil. EUR".

In calitate de gazda si de moderator al sesiunii de dezbateri, Dan CONSTANTINESCU, Membru al Consiliului CSA, a prezentat o analiza a pietei asigurarilor pe regiunea nord est: "Repere statistice ale industriei de asigurari din regiunea de nord-est", precum si cateva date extrase din sondajul INSOMAR, referitoare la regiunea nord-est, realizat la inceputul anului curent la solicitarea CSA.
Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, pentru anii 2007 si 2008, previziunile indica, pentru regiunea nord-est, o crestere economica de 6,6% in 2007 si 6,4% in 2008, peste nivelul national. Aceste cresteri vor fi sustinute in principal de constructii (cu ritmuri de peste 10% in ambii ani) si de servicii (7%, respectiv 6,5%), punandu-se accent pe valorificarea potentialului turistic al regiunii, precum si pe dezvoltarea serviciilor moderne in orase, dar si in mediul rural. Industria si agricultura vor contribui, de asemenea, la cresterea economica, chiar daca in ritmuri mai reduse.

Sesiunea a continuat cu expunerea prezentarilor despre rolul, activitatea si preocuparile celor doua asociatii profesionale din domeniu, respectiv Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Expunerile vorbitorilor au generat, in cea de-a doua parte a sesiunii, un dialog activ intre cei prezenti si autoritatea de supraveghere a asigurarilor, reprezentata la acest eveniment atat de conducere, cat si de directorii directiilor de specialitate pe probleme de reglementare, autorizare, stabilitate financiara, supraveghere si control, si, nu in ultimul rand, juridice.
Desi regiunea nord-est are o economie relativ slaba, asigurarile reprezinta deja un motor functional in regiune. Pe termen mediu si la lung, regiunea are perspective de crestere economica, atat in termeni generali, cat si in ceea ce priveste domeniul asigurarilor.
In simbioza cu economia nationala si in noua conjunctura creata prin repozitionarea granitei de est a UE, asigurarile vor beneficia de cresterile economice prognozate si, la randul lor, vor finanta economia prin plasamentele efectuate.

Prin urmare, Comisia de Supraveghere va continua sa perfectioneze si completeze cadrul de reglementare, sa intareasca supravegherea prudentiala, sa creeze legislatie care sa permita inregistrarea si verificarea agentilor de asigurare, sa creasca gradul de calificare profesionala a pietei si a personalului CSA.

"Monitorizam foarte atent piata, insa, din pacate, societatile de asigurare se lupta in continuare, sa ofere preturi cat mai scazute, si ma refer, in mod special, la asigurarea de raspundere civila auto. Deja au fost sanctionate societatile de asigurare care nu au respectat acest lucru, practicand preturi, altele decat cele pe care le-au stabilit actuarial si le-au notificat catre CSA pentru anul 2007, conform Ordinului 113.133/2006, art. 9 si 10.

In vederea accentuarii disciplinei pe piata asigurarilor, in spiritul intaririi supravegherii prudentiale s-a dispus constituirea unui colectiv care, in regim de urgenta, va controla toate marile societati care practica RCA pentru a vedea daca in perioada anului 2007, incepand cu 1 ianuarie, au incheiat contracte cu tarife sub cele comunicate catre CSA", a declarat Angela TONCESCU, Presedintele CSA.