Au trecut aproape doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, timp in care industria de asigurari din Romania s-a adaptat constant la nevoile consumatorilor.
"Marea majoritate a companiilor si-a adaptat activitatea in context pandemic pentru a largi si adapta acoperirile la COVID-19, cum ar fi decesul ca urmare a unei imbolnaviri", a explicat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, chiar daca exista un principiu la nivel international, inclusiv in zona de reasigurari, prin care riscurile generate de o pandemie reprezentau excluderi din politele de asigurari.
Mai mult, desi unele companii excludeau epidemiile si pandemiile, acum, pentru a veni in sprijinul clientilor care deja detin o astfel de asigurare si a caror stare de sanatate ar putea fi afectata de COVID-19, asiguratorii au decis sa evalueze fiecare solicitare in parte si sa acomodeze plata indemnizatiei de asigurare pentru riscurile cauzate de COVID-19.
Desigur, ca principiu, nu exista o asigurare de viata standard, si fiecare companie si produs acopera riscuri diferite, in functie de nevoile clientilor, de politica fiecarei societati si, implicit, de produsul in sine.
In acest sens, pentru a ajuta in luarea unei decizii si achizionarea produsului potrivit nevoilor lor, consumatorii au la dispozitie un document precontractual, denumit KID, in care sunt prezentate si explicate acoperirile si excluderile produselor de asigurare. Astfel, clientii au posibilitatea de a vedea, in baza consultantei ce le este oferita, gratuit si obligatoriu - de catre consultatul lor de asigurari, daca li se potriveste un produs sau altul, inainte de incheierea politei de asigurare.
Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de 688,43 milioane de lei in trimestrul I 2021, in crestere cu aproximativ 11,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Totodata, valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite aferente asigurarilor de viata s-a situat, in trimestrul I 2021 la un nivel de 271,44 milioane de lei.
Interesul crescut al romanilor pentru asigurari reiese si din Barometrul UNSAR-IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2021). Potrivit studiului, 30% dintre intervievati spun ca sunt mai interesati, ca urmare a pandemiei, de asigurarile de viata pentru somaj si preluarea temporara a ratelor (vs 23% 2020).
Asigurarile de viata, un sprijin pentru romani pe timpul pandemiei COVID
Din aceeasi categorie
Cele mai citite