1asig.ro
1asig.ro

Asigurari mai ieftine pentru soferi: RCA-ul si Cartea Verde vor costa cu 15% mai putin

5 min. / 1.540 cuvinte
Soferii moldoveni vor plati mai putin pentru asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde) incepand cu 1 februarie a.c. Aceasta este rezultatul adoptarii de catre Parlamentul de la Chisinau a unei noi legi care aduce o serie de modificari in legislatia de asigurari, publicata recent in Monitorul Oficial. Vezi aici legea adoptata de Parlament!

PROMO


Astfel, legea prevede, printre altele, eliminarea comisionului perceput de catre intermediarii in asigurari pentru vanzarea politelor RCA si Carte Verde. Drept urmare, "se va reduce si prima de asigurare cu circa 15% pentru aceste polite", au declarat oficialii CNPF pentru presa locala. In prezent, polita Carte Verde cu o valabilitate de 1 an pentru toate tarile Uniunii Europene costa putin peste 8 mii de lei. De asemenea, o polita RCA cu valabilitate tot de 1 an, pentru un autovehicul inregistrat in Chisinau, capacitate cilindica de pana in 1600 cm si fara daune anterioare are un pret de circa 500 de lei.

Amintim ca decizia privind eliminarea comisioanelor pentru intermediarii in asigurari pentru politele obligatorii auto face parte dintr-un set amplu de reguli noi pentru piata asigurarilor, adoptate de catre Parlament. Aceasta mai prevede si ca brokerii vor incasa comisionul pentru asigurarile facultative de la client dar si o majorare a capitalului social pentru brokerii si agentii de asigurare persoane juridice.

Vezi aici un material dedicat acestui subiect si opiniile jucatorilor din piata.

Pe piata din Moldova isi desfasoara activitatea 14 societati de asigurare active, care au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale ale autoritatii de supraveghere (CNPF).

De asemenea, pe piata de profil din Moldova sunt activi circa 60 brokeri de asigurare, primii 10 brokeri cumuland aproape 50% din intermedieri. Piata de brokeraj s-a ridicat la peste 453,2 milioane lei in 2017, sau putin peste 31% din total totalul subscrierilor asiguratorilor.
2.531 accesari