1asig.ro
1asig.ro

Aon: Uraganul Ida, cutremurul din Haiti si multiple incendii majore de vegetatie, printre dezastrele majore din august

5 min. / 1.540 cuvinte

Uraganul Ida va deveni, cel mai probabil, unul dintre cele mai costisitoare uragane din SUA - atat pe o baza nominala, cat si pe o baza ajustata la inflatie -, arata cel mai recent raport Aon, "Global Catastrophe Recap", care a evaluat impactul dezastrelor naturale care au fost inregistrate, in august 2021, in intreaga lume.

PROMO


Potrivit raportului, se anticipeaza ca pierderile totale economice directe provocate de uraganul Ida vor fi de ordinul zecilor de miliarde de dolari. "In timp ce o parte considerabila din daunele economice cauzate de inundatii era de asteptat sa nu fie asigurata, entitatile publice si private de asigurari au, cel mai probabil, expuneri de ordinul zecilor de miliarde de dolari", se arata in raport.

O alta catastrofa majora a lunii august a fost reprezentata de seismul mortal care, in data de 14 august, a lovit peninsula Tiburon din Haiti, provocand moartea a cel putin 2.207 oameni si ranirea altor 12.268. De asemenea, cutremurul a distrus, partial sau complet, aproximativ 140.000 de structuri. Autoritatile sustin, neoficial, ca pierderile economice provocate de cutremur sunt de aproximativ 3 miliarde USD, cele mai multe fiind pierderi neasigurate.

"Intrucat dezastrele la scara mai mare lovesc cu mai multa intensitate si, apoi, genereaza un impact mai mare, acest lucru a pus in centrul atentiei zonele in care exista un deficit de protectie prin asigurare, dar si un deficit de protectie umanitara. Acest lucru este adevarat, indiferent daca o tara este identificata ca una dezvoltata sau emergenta", spune Steve BOWEN - Managing Director & Head of Catastrophe Insight, Aon Impact Forecasting.

"Impactul catastrofal al uraganului Ida in SUA a scos in evidenta faptul ca, pentru o mai buna asigurare impotriva inundatiilor, sunt in continuare multe lucruri de facut. Un deficit si mai mare de protectie a fost in Haiti in urma cutremurului major, ce a pus din nou tara in fata unei redresari pline de provocari. Pentru reducerea, pe viitor, a riscului natural de pericol, va fi esential modul in care organismele guvernamentale colaboreaza cu grupurile din sectorul privat, pentru a imbunatati protectia impotriva riscurilor si pentru a reconstrui mai bine si mai inteligent", a mai punctat Steve BOWEN.

Printre evenimentele extreme inregistrate, luna trecuta, la nivel global, se mai regasesc:

  • Cea mai grava seceta din ultimii 91 de ani in Brazilia, in special in regiunea raului Parana, care a afectat semnificativ sectorul agricol. Autoritatile sustin ca, urmare a conditiilor meteo extreme din ultima perioada (inghet si, apoi, seceta), au fost inregistrate pierderi de 2,1 miliarde USD numai la nivelul recoltelor de porumb. Per ansamblu, impactul economic va fi unul mult mai mare.
  • Incendiile majore de vegetatie care au mistuit Grecia, provocand pagube semnificative asupra bunurilor si a mediului. Cele mai mari incendii au fost raportate in nord-vestul Evia, la nord de Atena, in Attika si Peloponez. Doua persoane au fost ucise si sute de case au fost, partial sau complet, distruse.
  • Incendiul Caldor Fire din El Dorado, care a distrus cel putin 87.000 de hectare de teren si peste 900 de structuri (inclusiv 712 locuinte si 18 proprietati comerciale). Pierderile economice totale au fost estimate la cel putin cateva sute de milioane de dolari.
  • Incendiul Ford Corkscrew Dire, din estul statului Washington, care a distrus sute de structuri si cel putin 140 de locuinte. Numai in industria lemnului si pe segmentul property, pagubele au fost estimate la cel putin 100 milioane USD.
  • Precipitatiile abundente care au generat inundatii severe si alunecari de teren in Turcia, mai ales in regiunile Bartin, Kastamonu si Sinop, provocand moartea a 82 de persoane. Cele mai afectate raioane au fost Ulus (Bartin), Azdavay, Inebolu, Bozkurt, Kure, Pinarbasi (toate in Kastamonu) si Ayancik (Sinop). Autoritatile se asteapta ca pierderile economice totale sa fie de peste 100 de milioane de dolari.
  • Incendiile de vegetatie din nordul Algeriei, izbucnite pe fondul unor valuri de temperaturi extreme care au afectat tara la inceputul lunii - temperaturile au depasit 46 de grade Celsius. Incendiile au provocat moartea a cel putin 90 de persoane (57 de civili si 33 de soldati).
  • Ploile musonice sezoniere din China, care au provocat alte 50 de decese. Inundatiille din august au provocat pierderi economice totale de 1,65 miliarde USD - iar asta, numai pe segmentele de property, infrastructura si agricultura. Per ansamblu, inundatiile sezoniere anuale au provocat, pana in prezent, pierderi de cel putin 27 miliarde USD.

Raportul Aon este disponibil AICI

 

932 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO