1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aon: Pierderile asigurate provocate, la nivel global, de catastrofe si intemperii au atins, in T1 2022, 14 miliarde USD

Pierderile provocate industriei de asigurari si reasigurari de catastrofele naturale globale si de fenomenele meteorologice severe sunt estimate, pentru primul trimestru al anului in curs, la aproximativ 14 miliarde USD, acesta fiind cel de-al saselea T1 consecutiv in care pierderile asigurate au depasit pragul de 10 miliarde USD, noteaza Artemis, citand un raport al Aon Impact Forecasting.

Potrivit sursei citate, pierderile economice cauzate de aceleasi catastrofe si activitati meteo la nivel global se ridica la 31 miliarde USD, ceea ce sugereaza un deficit de protectie prin asigurare de aproximativ 17 miliarde USD, aproximativ 55% din pierderile asigurate din primul trimestru ramanand neacoperite.

Acestea raman, totusi, statistici preliminare, subliniaza Aon. Iar asta, intrucat, cel mai probabil, totalul va creste, deoarece costurile totale ale anumitor evenimente recente nu au fost cuantificate complet, pana in prezent.

In primul trimestru al anului 2022, a avut loc o perioada intensa de activitate a pericolelor naturale din intreaga lume, inclusiv in Europa de Vest si Europa Centrala (cu furtunile de vant Dudley / Ylenia, Eunice / Zeynep si Franklin / Antonia), Australia (cu inundatiile de pe Coasta de Est), Japonia (cu seismul din 16 martie) si SUA (cu o serie de furtuni convective severe si tornade).

Echipa Aon Impact Forecasting estimeaza ca seria de furtuni de vant din februarie 2022, din Europa, a provocat pierderi de 4,3 miliarde USD pentru industria de asigurari si reasigurari.

De asemenea, e de asteptat ca seismul care a zguduit Japonia, in data de 16 martie 2022, sa genereze pierderi de peste 2 miliarde USD in industrie - cea mai recenta informatie in acest sens, potrivit Artemis, este ca asiguratorii locali raporteaza, impreuna, aproximativ 220.000 de cereri de despagubire din partea asiguratilor.

Intre timp, inundatiile din Australia sunt estimate la 1,82 miliarde USD, dar aceasta estimare se bazeaza pe un nivel deja depasit de cereri de despagubire, cel mai recent nivel de pierderi indicat de catre ICA (the Insurance Council of Australia) aratand deja o valoare mai apropiata de 1,9 miliarde USD (un nivel care, conform Artemis, ar putea creste destul de mult, daca se iau in considerare si pagubele provocate de inundatiile recente).

Furtunile convective severe si tornadele din SUA vor genera, la randul lor, pierderi asigurate de ordinul miliardelor de dolari, dar inca e prea devreme pentru a estima pierderile provocate de aceste evenimente.

In mod obisnuit, primul trimestru este cea mai linistita perioada a anului in ceea ce priveste catastrofele, dar aceste este cel de-al saselea trimestru consecutiv care contribuie cu peste 10 miliarde USD la totalul anual al pierderilor asigurate - si se pare ca, odata ce vor fi evaluate toate daunele, va depasi si pragul de 15 miliarde USD.

"E important de reamintit ca se asteapta ca aceste totaluri sa fie revizuite in crestere, poate considerabil, in urmatoarele saptamani si luni. Acest tip de evolutie a pierderilor e standard si este de asteptat in urma unor evenimente de mare amploare", explica Aon Impact Forecasting.

Efectele continue ale fenomenului La Nina in zona centrala si estica a Oceanului Pacific au influentat puternic vremea la nivel global, in primul trimestru al anului 2022 - inclusiv precipitatii record de-a lungul Coastei de Est a Australiei, conditii de seceta severa in curs de desfasurare in unele regiuni din Africa, America de Sud si vestul SUA, plus un debut timpuriu al sezonului de vreme severa si furtuni convective in SUA.

Astfel, asa-numitele pericole secundare contribuie din nou semnificativ. In ultimii ani, Aon a remarcat ca "natura din ce in ce mai impactanta a pericolelor secundare - cum ar fi vremea de iarna, inundatiile si furtunile convective severe -, a reprezentat o parte semnificativa a costului economic trimestrial global".

"Acest lucru consolideaza intrebarea daca nu cumva sintagma de "pericole secundare" a devenit subreda, intrucat pierderile asociate cu aceste pericole afecteaza comunitatile mai populate cu o intensitate din ce in ce mai mare si au ca rezultat costuri mai mari ale pierderilor", evidentiaza Aon Impact Forecasting.

Regiunea APAC (Asia - Pacific) a inregistrat cel mai mare nivel de pierderi economice in primul trimestru (peste 15 miliarde USD), fiind urmata de Europa (7 miliarde USD) si SUA (6 miliarde USD). Aon Impact Forecasting subliniaza, insa, ca, avand in vedere ca in martie au avut loc multe evenimente cu impact, in special in SUA, din cauza vremii severe, si Australia, urmare a inundatiilor, e de asteptat ca aceste totaluri sa creasca si, odata cu ele, sa creasca si totalurile asigurate.