1asig.ro
1asig.ro

Aon: Fenomenele meteo extreme au provocat pierderi semnificative la nivel global si in luna aprilie

5 min. / 1.540 cuvinte
Asiguratorii din SUA se confrunta cu pierderi de ordinul miliardelor de dolari dupa grindina severa si alte fenomene meteo extreme care au afectat SUA in aprilie. De asemenea, frigul istoric din Europa Centrala presupune costuri economice de 5 miliarde USD pentru culturile agricole, in special in Franta si Italia. Nu in ultimul rand, ciclonul Seroja a lasat in urma, in Indonezia si Timorul de Est, sute de morti si disparuti, inainte de a avansa catre Australia, unde a provocat alte pierderi semnificative.

Informatiile se regasesc in cel mai recent raport Aon, care aduce in centrul atentiei impactul fenomenelor meteo extreme la nivel global, in aprilie 2021. Aon sustine ca, in SUA, tornadele, furtunile si grindina au provocat pierderi uriase asupra proprietatilor rezidentiale si comerciale, dar si asupra agriculturii, precum si a sectorului auto. Per ansamblu, subliniaza Aon, fenomenele meteo extreme din aprilie 2021 vor lasa in urma o nota de plata de ordinul miliardelor de dolari pentru companiile de asigurari din SUA.

"Perceptia publica presupune, adesea, ca tornadele genereaza majoritatea costurilor provocate anual de furtunile convective severe. Realitatea e, insa, ca majoritatea pierderilor provocate, in America de Nord, de furtunile convective severe este reprezentata de grindina", spune Steve BOWEN - Managing Director & Head of Catastrophe Insight, Aon Impact Forecasting.

Potrivit acestuia, aprilie 2021 a fost un nou exemplu in acest sens, in conditiile in care, in 2021, SUA au inregistrat cel mai mic numar de tornade din 1992, statistica referitoare doar la tornadele inregistrate, de-a lungul timpului, in aprilie. Cu toate acestea, Steve BOWEN adauga ca "se anticipeaza o nota de plata de ordinul miliardelor de dolari, in urma unor episoade de grindina severa cu impact in zone foarte populate din Texas si Oklahoma." "Pe masura ce tot mai multi oameni se muta in zone cu risc ridicat de furtuni convective severe, costurile provocate de grindina pot doar sa creasca in viitor", a mai spus acesta.

Aon mai arata ca, in prima saptamana a lunii aprilie, mai multe regiuni din vestul si centrul Europei s-au confruntat cu temperaturi neobisnuite pentru aceasta perioada, o perioada de vreme rece care a adus, in multe regiuni, temperaturi record. Estimarile preliminare privind pagubele provocate de inghetul tarziu de primavara arata un impact economic de peste 5 miliarde de euro, in special in Franta si Italia.

Alte fenomene meteo extreme care au avut loc in aprilie 2021:
  • Inundatiile sezoniere (martie-iunie) au continuat, pe tot parcursul lunii, in Columbia. Autoritatile locale subliniaza ca, in urma inundatiilor si alunecarilor de teren, cel putin 52 de persoane si-au pierdut viata, iar peste 9.300 de case au fost distruse complet sau partial.
  • Inundatiile severe au provocat pagube semnificative si in provincia Luanda (Angola), in data de 19 aprilie. Autoritatile locale sustin ca, in urma inundatiilor, cel putin 24 de persoane au murit si alte peste 11.000 au fost stramutate. Inundatiile au avariat cel putin 2.300 de case, precum si 14 scoli si 4 institutii medicale.
  • In perioada 3-5 aprilie, ciclonul Seroja a generat inundatii severe si alunecari masive de teren in Indonezia si Timor-Leste, provocand cel putin 272 de decese. Numai in Indonezia, peste 71.000 de case si alte structuri au fost avariate. Costul economic total al ciclonului Seroja a fost estimat la 475 milioane USD. Ciclonul a lovit Australia in data de 11 aprilie. Estimarile oficiale sugereaza ca, per ansamblu, costurile de reconstructie se ridica la 155 milioane de USD, in vreme ce The Insurance Council a catalogat acest eveniment drept catastrofa.
  • Incepute in data de 3 aprilie, precipitatiile abundente din Haiti au generat numeroase situatii de inundatii severe, in urma carora au fost raportate cel putin 7 decese. De asemenea, fenomenele meteo extreme au avariat 2.676 de case si au distrus suprafete semnificative de culturi agricole.
Raportul Aon este disponibil AICI.

1.191 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO