1asig.ro
1asig.ro

Aon: Evenimentele meteo extreme din noiembrie majoreaza nivelul pierderilor provocate de sezonul uraganelor din Atlantic

5 min. / 1.540 cuvinte
Aon indica, in raportul "November Monthly Global Catastrophe Report", pierderi aditionale de 9 miliarde de dolari, ca urmare a uraganelor inregistrate in America de Nord, in aceasta perioada, si a cicloanelor tropicale care, in unele cazuri, au stabilit noi recorduri, cum este taifunul Goni, care a afectat Filipine.

PROMO


Dupa ce a aterizat si a provocat pierderi semnificative in Nicaragua, uraganul Eta s-a mutat in Honduras si Guatemala si, apoi, in Cuba, sub forma unei furtuni tropicale. Aon arata ca, in America Centrala, Eta a generat pierderi economice de aproximativ 7 miliarde de dolari - in mare parte, neasigurate.

Mai tarziu, a lovit Florida, ca furtuna tropicala, generand precipitatii abundente, inundatii fulgeratoare si rafale puternice de vant in intreaga regiune. Per ansamblu, noteaza Aon, pierderile economice din SUA s-au ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de dolari, doar aproximativ 50% fiind acoperite prin asigurare.

In aceeasi luna, uraganul Iota a devenit primul uragan de categoria 5 inregistrat intr-un sezon extrem de activ al uraganelor din Atlantic, lovind Nicaragua in data de 16 noiembrie. Pe langa rafalele puternice de vant, Iota a adus, in America Centrala, si precipitatii si inundatii severe.

Aon afirma ca uraganul Iota a agravat daunele, in conditiile in care multe dintre regiunile afectate erau in proces de refacere dupa uraganul Eta. Este de asteptat ca pierderile economice provocate de Iota sa fie de 1,25 miliarde de dolari, cele mai multe dintre acestea nefiind acoperite prin asigurare.

In Asia, super-taifunul Goni a intrat in istorie drept cea mai puternica furtuna inregistrata vreodata, dupa ce rafalele de vant au atins o viteza de 315 km/h. Goni a provocat moartea a cel putin 31 de persoane si ranirea altor 400. De asemenea, Goni a distrus, partial sau total, aproximativ 250.000 de case si alte mii de alte structuri si a facut ravagii si in agricultura. Aon arata ca pierderile la nivel de infrastructra si de agricultura generate de Goni se ridica la 415 milioane de dolari.

"Desi, din punct de vedere istoric, nu a fost una dintre cele mai active luni pentru cicloanele tropicale, noiembrie 2020 a stabilit recorduri multiple. Cel mai notabil a fost taifunul Goni din Filipine, care este, acum, cea mai puternica furtuna inregistrata vreodata la nivel global. Uraganele Eta si Iota au devenit doua dintre cele mai rapide furtuni din Atlantic, iar Iota a fost cea mai recenta furtuna de categoria 5 inregistrata in bazin. Desi furtunile din 2020 nu au stabilit noi repere de pierderi financiare, inregistrarile stiintifice sunt un memento al riscurilor prezentate atat pentru pietele dezvoltate, cat si pentru pietele emergente", sustine Michal LORINC - Catastrophe Analyst, Aon Impact Forecasting.

In ciuda faptului ca Eta, Iota si Goni au fost cele mai importante evenimente meteorologice extreme ale lunii noiembrie, Aon evidentiaza ca, in aceeasi perioada, au fost inregistrate si alte pericole naturale care au provocat, la randul lor, pierderi semnificative.

Printre acestea, alte patru episoade meteorologice severe in SUA, cu rafale puternice de vant, tornade si grindina, precipitatiile extreme din estul Spaniei, ciclonul tropical Gati, care a afectat Somalia, precum si taifunul Vamco, care a traversat Filipine inainte de a lovi Vietnam.

879 accesari