1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aon: Dezastrele naturale inregistrate, la nivel global, in luna mai - Furtuni, grindina, inundatii, cicloane, cutremure, eruptii vulcanice

Asiguratorii din SUA se confrunta cu o nota de plata de ordinul miliardelor de dolari, dupa ce luna mai a adus, printre altele, furtuni convective, tornade, episoade de grindina si rafale puternice de vant, precum si inundatii, arata Aon, in cea mai recenta editie a raportului Global Catastrophe Recap. Vremea extrema a afectat, insa, mai multe regiuni din intreaga lume, nu doar SUA, provocand pierderi semnificative.

Furtuna severa din perioada 3 - 5 mai a generat pierderi economice combinate in valoare de 850 milioane USD, cu mare parte a pagubelor provocate de grindina si rafalele severe de vant fiind acoperita de catre asiguratorii din SUA, potrivit Aon. Un alt episod de fenomene meteo extreme, in perioada 6 - 11 mai, a lasat in urma pierderi economice de peste 350 milioane USD.

Tot in SUA, data de 17 mai 2021 a intrat rapid in istorie, dupa ce fenomenele meteo severe si inundatiile care au fost inregistrate in aceasta zi au provocat, per total, pierderi estimate la peste 1,1 miliarde USD. Cele mai afectate state au fost Texas si Louisiana, acolo unde furtunile severe, grindina, vantul puternic si tornadele au facut ravagii.

Luna trecuta, India a fost spulberata de doua cicloane tropicale. Ciclonul Tauktae a ajuns la tarm in data de 17 mai, in Gujarat, fiind catalogat ca un uragan de categoria 3. Rezultatul: cel putin 198 de morti, dar si pierderi economice de peste 1,5 miliarde USD. Ciclonul Yaas, care a ajuns la tarm in data de 26 mai, a provocat moartea a cel putin 19 persoane si a distrus, partial sau complet, peste 325.000 de locuinte. Pierderile economice au fost estimate la 2,7 miliarde USD.

"Catastrofele naturale au continuat sa aiba un impact notabil in intreaga lume, in luna mai, care, adesea, e inceputul unei tranzitii catre sezonul cicloanelor tropicale in emisfera nordica. Desi cea mai mare atentie este acordata Oceanului Atlantic, cea mai importanta activitate din luna mai a fost inregistrata in Oceanul Indian de Nord, acolo unde doua cicloane au lovit, in cateva zile, coastele de est si vest ale Indiei", spune Michal LORINC - Senior Catastrophe Analyst, Aon Impact Forecasting.

Alte dezastre naturale inregistrate, luna trecuta, la nivel global:
  • Precipitatiile puternice, influentate de La Nina, care au declansat inundatii severe in Brazilia, mai ales in Amazonas. Inundatiile au afectat mii de structuri si au distrus intinderi intinse de terenuri agricole.
  • O serie prelungita de precipitatii care a afectat mai multe tari din Europa Centrala. O persoana si-a pierdut viata, in timp ce mii de proprietati, mai ales din zone rurale, au fost distruse, partial sau complet, de fenomenele meteo extreme. Potrivit estimarilor, pierderile economice agregate pot fi de ordinul zecilor de milioane de euro.
  • Eruptia vulcanica de pe muntele Nyiragongo, care a avut loc in data de 22 mai. Cel putin 32 de persoane au fost ucise, sute de case au fost distruse de lava, iar mii de oameni au fost evacuati.
  • Doua cutremure puternice separate care au lovit China in 21 si 22 mai. Seismul cu magnitudinea 6,1 inregistrat in Yunnan a provocat moartea a 3 persoane si daune semnificative pentru 13.000 de structuri. Pierderile economice preliminare au fost estimate la aproximativ 50 milioane USD. Cutremurul de 7,3 din provincia Qinghai nu a provocat pierderi omenesti, dar a afectat cel putin 8.200 de structuri.
  • Ploile neintrerupte din perioada 29 mai - 1 iunie, care au facut ca regiunea Canterburry, din Noua Zeelanda, sa se confrunte cu precipitatii care apar "o data la o suta de ani" si au afectat inclusiv Coasta de Vest (Auckland si Otago). Mii de case, drumuri si poduri au fost distruse, partial sau complet, in vreme ce precipitatiile au afectat si intinderi semnificative de terenuri agricole. Potrivit estimarilor, pierderile economice totale ar putea ajunge la zeci de milioane USD.
Raportul Aon este disponibil AICI.