1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Anularea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo ar putea genera pierderi de pana la 3 miliarde USD pentru industria de asigurari

Amanate in 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Tokyo ar urma sa aiba loc in perioada 23 iulie - 8 august, insa, cu mai putin de 6 saptamani inainte de startul competitiei, o stare de incordare graviteaza in jurul industriei de re/asigurari, arata the Actuarial Post, citand Bloomberg Intelligence. Daca jocurile vor fi anulate, industria de profil se va confrunta cu pierderi semnificative.

Comitetul Olimpic International si-a luat angajamentul de a merge mai departe cu organizarea competitiei si a incheiat o asigurare de anulare a evenimentelor cu o limita de despagubire de 800 milioane USD, cu acoperiri suplimentare achizitionate de comitetul organizator local. Bloomberg Intelligence estimeaza ca anularea jocurilor ar presupune costuri de 2 - 3 miliarde USD pentru industria de re/asigurari.

Competitia ar trebui sa inceapa in data de 23 iulie, dar amanarea va avea un impact semnificativ. Potrivit sursei citate, doar Swiss Re declara, anul trecut, ca expunerea sa directa in aceasta situatie este de 250 milioane USD. De asemenea, desi nu a indicat un nivel exact al pierderilor pe care le-ar putea inregistra, Munich Re are, conform sursei citate, o expunere de ordinul sutelor de milioane de dolari.

"Asiguratorii si reasiguratorii vor fi tot mai ingrijorati in urmatoarele saptamani, pe masura ce se apropie deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. O eventuala anulare a unui eveniment deja amanat in 2020 ar putea genera pierderi agregate de 2 - 3 miliarde USD pentru sectorul de profil, conform calculelor noastre", spune Charles GRAHAM - Senior Industry Analyst, Bloomberg Intelligence.

In Japonia, mai arata sursa citata, opinia medicala ramane puternic opusa organizarii competitiei, in timp ce sponsorii corporate din Japonia sustin, la randul lor, o amanare a competitiei, dupa ce organizatorii au luat decizia de a nu permite participarea spectatorilor internationali.

Comitetul Olimpic International sustine ca se concentreaza pe a face Jocurile Olimpice si Paralimpice cat mai sigure posibil, cu planuri de testare zilnica si vaccinare a sportivilor. Cu toate acestea, vaccinarea nu va fi obligatorie. O decizie cu privire la organizarea competitiei cu/fara spectatori va fi luata luna aceasta.

Pe de alta parte, un studiu realizat de Nomura Research Institute si citat de catre Japan Times subliniaza ca anularea competitiei, pe fondul faptului ca Japonia incearca sa reduca numarul infectiilor cu COVID-19, ar genera pierderi de aproximativ 1,81 trilioane JPY (17 miliarde USD).

Mai mult, institutul avertizeaza ca pierderile economice ar putea fi si mai mari, daca se ia in considerare urmatorul scenariu: competitia este organizata, dar, dupa aceea, se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri COVID-19, iar autoritatile declara o noua stare de urgenta in Japonia.

"Chiar daca Jocurile Olimpice vor fi anulate, pierderile economice ar fi mai mici decat cele provocate de o noua stare de urgenta", a precizat, pentru Japan Times, Takahide KIUCHI - Executive Economist, Nomura Research Institute.

Potrivit sursei citate, sondajele media arata ca niponii sunt in continuare ingrijorati de pandemie. Aproape 60% dintre respondentii unui sondaj realizat, la jumatatea lunii mai, de Kyodo News au spus ca Jocurile Olimpice si Paralimpice ar trebui anulate.

"O decizie privind organizarea Jocurilor Olimpice, precum si cu privire la limitarea numarului spectatorilor ar trebui luata in baza impactului pe care il poate avea riscul de infectie cu noul coronavirus, nu din punct de vedere al pierderii economice", a mai subliniat Takahide KIUCHI.

Nu in ultimul rand, Japan Times mai arata ca, recent, John COATES - Vice President of the International Olympic Committee -, a declarat ca Jocurile Olimpice si Paralimpice ar trebui organizate chiar daca Tokyo va fi in stare de urgenta.