1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare


In 2020 vom avea in continuare modificari legislative. Cu toate acestea, cred ca vom inregistra o crestere sustinuta a pietei de asigurari, dar si a gradului de intermediere.

XPRIMM: Vorbim de 30 de ani de (R)evolutie pentru piata asigurarilor. Cum ati caracteriza acesti ani tinand cont de schimbarile care au avut loc?
Antonio SOUVANNASOUCK:
 Eu cunosc piata de asigurari de "doar" 26 de ani dar intr-adevar putem vorbi de o revolutie, cel putin in primii 20 de ani. Primul pas a fost divizarea ADAS-ului in cele 3 societati ASTRA, ASIROM si CAROM si aparitia primelor companii de asigurare private UNITA, METROPOL, MONDRAGON, ASIT, perioada in care s-a format piata libera de asigurari. A urmat intrarea grupurilor internationale de asigurari GENERALI si ALLIANZ care, prin nivelul produselor si al serviciilor, au ridicat gradul de profesionalism in piata.

Pana in 2009 piata a avut o dezvoltare foarte dinamica, as spune chiar efervescenta, cu infiintarea multor noi companii de asigurare, cu capital romanesc, cu capital strain, unele cu actionari banci, altele mai mici, "de familie". Din pacate multe din ele au disparut, unele inainte de 2009, altele ca urmare a crizei financiare sau a unui management defectuos. Cert este ca numarul jucatorilor de azi din piata de asigurari din Romania este cu mult mai mic decat inainte de 2009.

Si din punct de vedere al volumului de prime subscrise inainte de criza financiara aveam cresteri procentuale de doua cifre, apoi am avut scadere si abia in 2018 am ajuns din nou la volumul de dinainte de criza. Ca urmare a faptului ca PIB-ul a crescut cu mult mai rapid fata de piata de asigurari, atat gradul de penetrare cat si densitatea asigurarilor, care oricum nu au ajuns niciodata la nivelul macar al zonei Europei Centrale si de Est, au scazut consistent.

Avand in vedere dinamismul pietei in acesti 30 ani, dar si, in contrast, nivelul scazut al PBS si al lipsei de solutii pentru materializarea oportunitatilor de crestere, cea mai potrivita descriere care imi vine in minte acum este ca piata de asigurari din Romania este ca un copil imbatranit inainte de vreme.

XPRIMM: Cum s-a dezvoltat piata de brokeraj in tot acest timp? Care au fost momentele care au marcat cel mai mult evolutia brokerului din Romania?
A.S.: 
Piata de brokeraj a avut o evolutie si mai dinamica. Au existat la un moment dat peste 600 de companii de brokeraj dintre care azi au ramas active mai putin de jumatate. Principalii factori au fost: cresterea capitalului minim, criza financiara, dar si dificultatile de conformare la o legislatie care a devenit din ce in ce mai complexa, solicitanta si consumatoare de resurse. In 2002 existau 111 companii care intermediau 10,47% din piata, in 2009 erau 437 de brokeri cu un grad de intermedire de 35,19%, iar in 2012 au existat 610 brokeri, cu 43% din volumul de prime. La 9 luni din 2019 erau 290 brokeri activi si un grad de intermediere de 64%. In opinia mea cresterea accelerata a gradului de intermediere se datoreaza transferului fortei de vanzari de la companiile de asigurare catre brokeri, transfer facilitat de criza financiara care a determinat societatile de asigurare sa disponibilizeze masiv personal.

XPRIMM: Cum s-a schimbat in acest timp procesul de vanzare? Dar cerintele si comportamentul clientilor cum au evoluat?
A.S.:
 Procesul de vanzare a ramas in principu acelasi: cunosti Clientul, ii afli nevoile, ii gasesti cea mai buna solutie de asigurare, ii prezinti recomandarea ta, astfel incat el, Clientul, sa cumpere in cunostinta de cauza produsul care i se pare cel mai potrivit in acel moment. Desigur, in timp, la acest proces, relativ simplu daca iti cunosti meseria, s-au adaugat multe elemente accesorii: mandatul, contractul de brokeraj si.....GDPR, IDD, FAN, DNT etc.

Clientii cunosc din ce in ce mai bine piata de asigurari si cum functioneaza aceasta. Daca acum 25 de ani cei putini care stiau ce este o asigurare si cum functioneaza ea, nu stiau la ce foloseste un broker de asigurare, azi sunt foarte putine asigurari care nu sunt intermediate de brokeri si vin in special din zona de bancassurance.

XPRIMM: Care sunt, in opinia dumneavoastra, elementele care au adus cele mai mari schimbari in industria de asigurari?
A.S.:
 Din pacate, asigurarea RCA a fost si a ramas "regina" pietei. Ca urmare, consider ca un moment important a fost emiterea electronica obligatorie a acestei asigurari incepand cu 1 ianuarie 2010. Dupa aceasta data s-au dezvoltat platformele agregatoare de oferte RCA, iar azi toate integreaza si alte linii de asigurare, facilitand obtinerea rapida de oferte comparative, emiterea si inregistrarea lor automata in sistemele de gestiune. Un alt mare pas il constituie implementarea sistemelor telematice atat pentru inspectiile de risc, cat si pentru daune. Din cunostintele mele, aproape toate societatile de asigurare au proiecte in diverse stadii, pentru implementarea acestor sisteme.

XPRIMM: Care considerati ca au fost cele mai importante schimbari legislative din piata in acesti 30 de ani? Si care a fost impactul lor pentru industrie si consumatori?
A.S.:
 Evident ca inceputul il reprezinta Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, in baza careia au fost definite clasele principale de asigurare si principiile de constructie a contractelor de asigurare. A urmat legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor care a definit relatiile dintre jucatorii din piata. Din pacate aceste legi nu au fost modificate pana anul trecut, iar piata a fost constransa sa evolueze in baza unor Norme care erau limitate de legile amintite.

Unele Norme au adus clarificari si au facut corectii, altele au modificat substantial cadrul legislativ, atat pentru companiile de asigurare, cat si pentru intermediari. Istoria recenta ne arata faptul ca orice modificare trebuie sa aiba la baza un studiu de impact bine argumentat obtinut printr-o larga dezbatere cu specialistii acestei piete. Ca ne referim la transpunerea in legislatia nationala a unor directive europene sau elaborarea unor norme care sa doreasca o mai mare profesionalizare a celor ce isi desfasoara activitatea in acest domeniu, toate acestea ar trebui discutate ajungandu-se la un numitor comun, mai intai in cadrul industriei.

XPRIMM: In 2019, una din marile preocupari din piata a fost alinierea la cerintele legislative privind pregatirea profesionala. Care sunt oportunitatile aduse de aceasta legislatie pentru industrie?
A.S.:
 Anul 2019 a fost unul plin de provocari in activitatea industriei, generate de schimbarile legislative de substanta din anul 2018. Ma refer la conformarea la legislatia GDPR si IDD, aceasta din urma vizand doua directii extrem de importante, pe de o parte distributia, reglementata prin Norma 19/2018, si pe de alta parte Norma 20/2018 - pregatirea profesionala.

Principalele oportunitati sunt cele legate de faptul ca brokerii de asigurare pot, in sfarsit, sa coopereze si sa-si adauge si alte obiecte de activitate la activitatea principala. De asemenea. este posibil ca documentarea procesului de vanzare sa conduca la constientizarea in primul rand a Clientului asupra necesitatilor lui de asigurare, dar si a intermediarilor asupra potentialului existent de asigurare.

Conformarea la legislatia IDD presupune alocarea unui volum important de resurse, atat din punct de vedere uman, cat si financiar. Nu a fost deloc usor sa faci acest lucru fara sa afectezi sau sa afectezi cat mai putin operatiunile de vanzare.

XPRIMM: Cum apreciati evolutia pietei de asigurari si brokeraj in 2019 si ce prognoze aveti pentru 2020?
A.S.:
 Atat piata de brokeraj cat si piata de asigurari in general continua trendul de crestere din 2018, trend care chiar s-a accentuat in 2019, in ciuda dificultatilor. In 2020 vom avea in continuare modificari legislative. Ma refer la Normele 19 si 20 la Legea 236/2018 (IDD), unde PRBAR sustine simplificarea atat a procesului de distributie, cat si cel de pregatire profesionala, dar si la moficarile legii privind RCA, precum si legea care guverneaza asigurarea PAD. Cu toate acestea, cred ca vom avea in 2020 o crestere sustinuta a pietei de asigurari, care ar putea sa ajunga chiar la doua cifre procentuale, dar si o usoara crestere a gradului de intermediere.

Interviul a fost publicat si in Editia speciala a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 19.02.2020 | 7365 vizualizari
Share |