1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Angajatorii de la stat au scos peste 3.000 de joburi noi in aprilie

Dupa ce, la finalul anului trecut, a fost anuntata deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea inghetarii angajarilor in institutiile publice, pana la sfarsitul anului. Luna aprilie pare, astfel, sa fi fost ultima in care numarul de joburi noi scoase in piata a depasit pragul de 3.000. Cumulat, in perioada ianuarie - aprilie 2023, aproximativ 10.000 de posturi au fost disponibile in institutiile de stat, potrivit platformei eJobs.

"Masura de inghetare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, insa nu se va aplica si in cazul angajarilor din Educatie si Sanatate, acolo unde exista o nevoie considerabila de personal. De altfel, sistemul sanitar a fost, de la inceputul anului si pana acum unul dintre cei mai puternici angajatori si este foarte probabil ca acest lucru sa nu se schimbe, in conditiile, pentru acest sector, exista un memorandum care impune exceptarea lui din ordonanta data de Guvern", spune Roxana DRAGHICI, Head of Sales in cadrul eJobs Romania.

Aproximativ 20% din numarul total de locuri vacante sunt pentru medici, asistenti medicali si infirmieri, 1% sunt pentru muncitori, 6,5% pentru ingrijitori si 5,3% pentru referenti. Cel mai putin cautati in luna aprilie au fost tehnicienii, tamplarii, maseurii, lacatusii sau inginerii hidrologi, potrivit datelor jobradar24.ro

Potrivit sursei citate, mai mult de 90% au fost functii de executie (respectiv 2.824) si aproximativ 5% au fost functii de conducere. 1.745 de locuri de munca au fost postate de institutiile locale, 410 de primarii, 360 de institutiile judetene si putin peste 200 de institutiile nationale. Cel mai putin, in luna aprilie, au angajat consiliile judetene, Guvernul si ministerele si institutiile regionale. Totodata, 173 de pozitii au fost vacante in unitatile militare.

Cele mai multe locuri de munca vacante, respectiv aproape 600, apartin institutiilor de stat din Bucuresti, Clujul ocupand a doua pozitie in clasament, cu 226 de oferte. Urmeaza Brasov, Constanta si Timis, toate trei cu peste 100 de posturi scoase in piata. Cele mai putine optiuni la stat le-au avut candidatii din Covasna, Arad, Caras - Severin, Giurgiu, Gorj sau Botosani

"Celor 3.000 de joburi disponibile la stat in luna aprilie li se mai adauga aproape 33.000 din mediul privat, acolo unde lucrurile sunt mai nuantate si adresabilitatea catre candidati este ceva mai larga, in conditiile in care apar variabile precum munca remote sau hibrid, joburile part time sau pe baza de proiect, care atrag o anumita parte din candidati, in special pe cei foarte tineri", explica Roxana DRAGHICI.