1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Angajatii CNPF doneaza 100.000 de lei pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Angajatii Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), manifestand spirit civic, au decis sa contribuie cu 100.000 de lei pentru sustinerea actiunilor intreprinse de institutiile statului in combaterea noului Coronavirus.

"Este un gest absolut firesc si demn de urmat pentru toata lumea de buna-credinta. Astfel, societatea trebuie in mod responsabil si cu demnitate sa raspunda unor asemenea provocari de proportii", a pecizat presedintele CNPF, Valeriu CHITAN.

Recent, in legatura cu starea de urgenta declarata (COVID-19), CNPF a recomandat persoanelor juridice si celor fizice conexe la activitati financiare nebancare sa organizeze activitatile operationale preponderent prin utilizarea tehnologiilor informationale si prin intermediul adreselor electronice si/sau trimiterilor postale.

Masuri de atenuare a efectelor coronacrizei

In contextul evenimentelor recente cauzate de pandemia COVID-19 si in scopul facilitarii activitatilor operational-financiare ale participantilor profesionisti ai pietei financiare nebancare, CNPF a dispus un pachet de masuri asociate eforturilor autoritatilor statului si institutiilor de resort aferente diminuarii efectelor crizei pandemice, aproband masuri ce vizeaza entitatile supravegheate, mai cu seama reesalonarea platilor regulatorii de functionare:

  • platile regulatorii de functionare ale societatilor de asigurare, intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari pentru lunile martie-iunie 2020 se vor achita pana in data de 25 iulie 2020;
  • platile asociatiilor de economii si imprumut/Asociatiei Nationale Centrale, organizatiilor de creditare nebancara si ale birourilor istoriilor de credit se efectueaza:
a) pentru trimestrul unu, 2020 - pana la 25 iulie 2020;

b) pentru trimestrul doi, 2020 - pana la 25 octombrie 2020;

c) pentru trimestrul trei, 2020 - pana la 25 noiembrie 2020.

Conform CNPF, avand in vedere stabilirea unui regim redus de mobilitate a cetatenilor pe teritoriul Republicii Moldova si incurajarea pe larg a muncii la distanta, pentru a proteja sanatatea propriilor angajati, precum si a satisface interesul consumatorilor produselor de asigurare, a fost aprobata decizia vizavi de valabilitatea contractului si politei de asigurare privind raspunderea civila auto pentru pagube produse de autovehicule (RCA) odata cu achitarea prin mijloace electronice a primei de asigurare, fara a fi necesara prezenta asiguratului la incheierea fizica a contractului de asigurare.

Suplimentar, pentru temperarea impactului economic asupra asiguratorilor, incurajarea acestora prin mentinerea stabilitatii sectoriale, au fost introduse masuri prudentiale provizorii fata de indicatorii financiari ai companiilor de asigurari ce tin de categoriile activelor eligibile si acoperirea rezervelor tehnice si a marjei de solvabilitate cu aceste active.

CNPF vine cu o abordare speciala, luand in considerare circumstantele exceptionale, pentru a sustine clientii organizatiilor de creditare nebancara si asociatiile de economii si imprumut - beneficiari de imprumuturi/leasing financiar.

"Sunt incurajate entitatile de creditare nebancara (organizatii de creditare nebancara si asociatii de economii si imprumut) sa diminueze dobanzile anuale efective cu cel putin 5%, nefiind aplicate, inclusiv, si penalitati sau dobanzi de intarziere, corespunzator perioadei 17 martie 2020 - 31 mai 2020. In acelasi context, se recomanda entitatilor prenotate sa aplice inlesniri la plata pentru creditele existente pana la data 30 iunie. Corespunzator, participantilor profesionisti respectivi li se ofera un regim facilitar la constituirea provizioanelor suplimentare pentru pierderi la active pana la finele acestui an. Determinarea entitatilor de creditare nebancara sa aplice prelungirea/renegocierea contractelor de credit/leasing financiar, actiune ce nu va avea ca efect clasificarea creditelor intr-o categorie mai severa", apreciaza CNPF.

Potrivit CNPF, important de mentionat faptul ca aceste masuri urmeaza a fi aplicate individual si selectiv de catre entitatile de creditare nebancara, tinand cont de capacitatile proprii ale acestora, fiind asigurata gestionarea prudenta a riscurilor aferente.