1asig.ro
1asig.ro

Analiza: Randamentele asteptate de investitori reflecta o usoara tendinta de crestere in cel de-al treilea trimestru al anului

5 min. / 1.540 cuvinte

Trimestrul al treilea a fost caracterizat de evolutii preponderent pozitive ale pietelor financiare, ca urmare a redresarii economice, care a inceput inca de la finalul trimestrului al II-lea 2021. Desi varianta Delta a virusului s-a raspandit rapid, tarile europene dezvoltate au eliminat majoritatea restrictiilor, odata cu cresterea accelerata a gradului de vaccinare in randul populatiei, reiese din Analiza sectoriala EY Romania.

La nivel global, evolutia randamentelor solicitate de investitori in cel de-al treilea trimestru a fost influentata de contextul general al mediului de afaceri, precum si de tendinta principalilor indicatori macroeconomici. Pe fondul relaxarii restrictiilor pe perioada verii, optimismul accentuat a condus la accelerarea consumului. Reprezentantii FED (Sistemul Federal de Rezerve al SUA) au anuntat in luna septembrie intentia de temperare a programului de relaxare cantitativa din SUA, in contextul in care deficitul de cerere nu mai reprezinta o problema actuala.

Efectul combinat al cresterii pretului gazelor naturale provenite din Rusia, al reducerii stocurilor de petrol din SUA, precum si redresarea cererii agregate au condus la cresterea pretului petrolului la nivel international si cresterea abrupta a preturilor pentru energie pe plan international, dar si local, unde cresterile au fost accentuate si de liberalizarea pietei energiei electrice. Asteptarile sunt ca aceste cresteri ale preturilor energiei electrice sa sporeasca presiunile inflationiste in 2022.

"Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o usoara tendinta de crestere pe fondul evolutiei situatiei pandemice si a optimismului investitorilor. Se asteapta ca presiunile inflationiste sa persiste si in 2022, in contextul presiunilor asupra costurilor de productie generate de distorsiuni ale procesului de aprovizionare cu materii prime si de evolutia preturilor energiei electrice. Perspective favorabile, dar si incertitudini, provin din zona pachetelor de stimuli, urmarita la nivel european, dar si local, prin operationalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta", declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

Cea mai ridicata volatilitate a costului capitalului in ultimele 4 trimestre se remarca in sectorul IT, fiind urmata de sectorul serviciilor medicale, cele doua sectoare fiind puternic influentate de evolutia pandemiei, conform analizei trimestriale EY a valorii de piata a companiilor. Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al treilea trimestru (T3) al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.

In T3 2021, sectoarele ale caror randamente au inregistrat cele mai scazute valori sunt telecomunicatiile si tehnologia informatiei, in timp ce in zona de real estate si cea a serviciilor financiare sunt cele mai ridicate. Comparativ cu trimestrul precedent, randamentele in sectorul serviciilor financiare au revenit pe o panta descendenta.

Evolutia multiplicatorilor financiari variaza intre industriile analizate, se remarca insa o usoara tendinta de scadere

Potrivit EY, daca evolutia ascendenta a multiplicatorilor financiari a fost sustinuta de cresterea pietelor bursiere din prima parte a anului, in cel de-al treilea trimestru, aceasta a fost in linie cu evolutia robusta a pietei de fuziuni si achizitii, care s-a situat totusi la un nivel mult mai scazut comparativ cu cel inregistrat anterior.

Redresarea pietelor emergente se afla pe o panta fragila in cea de-a doua jumatate a anului. Intarzierea progresului vaccinarii in multe dintre aceste tari, raspandirea unor variante Covid-19 mai contagioase, cresterea temporara a inflatiei si incertitudinea cu privire la aplicarea politicii FED pun in dificultate conturarea perspectivelor economice, mai ales in cazul economiilor mai vulnerabile.

Progresul inegal al vaccinarii dintre tarile emergente si cele dezvoltate conduce la un proces nesincronizat in privinta redresarii economice globale. In timp ce China a condus redresarea globala inca din 2020, piata financiara a fost afectata negativ in ultimele luni de problemele de solvabilitate ale dezvoltatorului imobiliar Evergrande. In prezent, SUA inregistreaza o crestere accentuata, alimentata de un sprijin fiscal semnificativ si de redeschiderea economica. In zona euro se estimeaza ca redresarea a inceput in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, urmand sa accelereze, pe masura ce redeschiderea economiei continua.

Sectoarele ai caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in a doua parte a anului curent sunt serviciile de sanatate precum si sectorul de energie.

In Romania, in cel de-al doilea trimestru al anului, avansul Produsului Intern Brut a inregistrat un ritm trimestrial de 1,8%, fiind mai temperat comparativ cu cel din prima parte a anului. O ccontributie negativa la aceasta evolutie a avut-o exportul net prin cresterea nivelului importurilor.

" Pietele emergente au beneficiat de redresarea cererii in economiile avansate. Acest lucru a influentat atat exporturile de bunuri, cat si preturile materiilor prime. Pe plan local, ca urmare a intreruperilor pe lanturile internationale de productie si aprovizionare, cel mai afectat sector a fost cel auto, ca urmare a crizei mondiale a semiconductorilor. Importurile au evoluat intr-un ritm mai alert comparativ cu exporturile, avand o contributie negativa la cresterea economica la nivel national. Se asteapta ca aceasta tendinta sa continue, ca urmare a necesarului de bunuri intermediare si a cresterii absorbtiei interne", concluzioneaza Ileana Gutu.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY "Valuation Insights"/"Perspective de Evaluare", baza de date fiind actualizata trimestrial.

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2015 pana in prezent (30 septembrie 2021). Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).

Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.

Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.

In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

1.398 accesari