1asig.ro
1asig.ro

Analiza: Munca de acasa inainte si dupa pandemie. Cum a tranformat COVID-19 piata fortei de munca

5 min. / 1.540 cuvinte
Masurile de distantare sociala, introduse lunile trecute din cauza pandemiei, au obligat multe companii sa mute activitatea angajatilor, in decurs de cateva zile, din spatiile dedicate in "birourile de acasa", astfel ca sub 20% din populatia tarii noastre a lucrat prin intermediul telemuncii, conform unei analize realizate de OLX.

PROMO


Un procent de 5,4% dintre angajatii din Uniunea Europeana (UE), cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, lucrau de obicei de acasa, in 2019, se arata in statisticile europene date de Eurostat. Aceasta pondere a ramas constanta, in jur de 5%, in ultimul deceniu. Totusi, in aceeasi perioada, o diferenta s-a inregistrat in randul celor care au declarat ca au lucrat uneori de acasa, ponderea lor crescand de la 6,0% in 2009 la 9,0% in 2019.

Pentru Romania, cele mai recente date arata ca doar 0,8% din forta de munca ocupata din tara muncea, de obicei, de acasa, in 2019, reprezentand aproximativ 45.000 de angajati. Cu aceste cifre, Romania este pe ultimul loc intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste rata de penetrare a regimului de munca remote.

Cu o medie a statelor membre UE de 5,4%, mai multe tari inregistreaza procente mai scazute. Printre acestea se afla Germania (5,2%), Spania (4,8%), Cehia (4,6%), precum si Romania (0,8%) si Bulgaria (0,5%). La polul opus, Tarile de Jos si Finlanda erau pe primele locuri la munca in sistem "remote", 14,1% dintre persoanele angajate din cele doua tari lucrand in mod obisnuit de acasa in 2019.

Trebuie subliniat insa ca inclusiv tara noastra a inregistrat o evolutie in ceea ce priveste asa-numita munca remote, astfel ca procentul celor care munceau de obicei de acasa a crescut abrupt in 2019 la 0,8%, impactul fiind generat si de adoptarea legii care reglementeaza telemunca, cu un an mai devreme.

Munca de acasa in timpul pandemiei

Odata cu debutul pandemiei de coronavirus, masurile de restrictionare a contactului fizic si blocarea activitatii economice au dus la o cresterea a ratei somajului, inca din luna martie, de la 6,5% la 6,6%, potrivit datelor raportate de Eurostat. In acelasi timp, 50% dintre muncitorii europeni au inregistrat scaderi ale timpului de lucru.

Pe de alta parte, la nivel european, aproape 4 din 10 angajati (37%) au inceput sa lucreze de acasa, in contextul izolarii impuse de pandemie, respectiv peste 30%, in majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrarii muncii de acasa au fost raportate in Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Tarile de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezinta date referitoare la piata muncii din Uniunea Europeana, in perioada pandemiei de Covid-19.

Romania este statul din UE cu cea mai mica pondere de angajati care au trecut la telemunca, ca urmare a riscului generat de COVID-19. Astfel, potrivit raportului, tara noastra este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariatilor care au muncit de acasa, in pandemie.

Este important de observat ca diversele domenii de activitate impun moduri diferite de adaptare la munca flexibila: "Conform datelor pe care le detinem, estimam ca segmentul blue collar va fi impactat partial, acesta fiind constituit in principal din joburi fizice. Pe de alta parte, in ceea ce priveste segmentul white collar, vedem ca in cazul mai multor companii a fost demarat un proces de regandire a nevoilor de business si de recrutare, cu implicatii ce prevad in mod clar o schimbare de mentalitate: de la work from home ca o exceptie, la work from home ca o normalitate.", sustine Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Cel mai probabil, este de asteptat ca in perioada urmatoare angajatorii sa fie tot mai deschisi muncii de acasa, iar formula castigatoare ar putea fi un mix intre cele doua sisteme de lucru.

"Pe termen scurt, pana la finalul anului, munca de acasa va fi determinata de evolutia epidemiei in Romania. Chiar daca multe companii au redeschis birourile, in functie de nevoi, vor trimite angajatii sa lucreze din nou de acasa. Exista deja un precedent, iar schimbarea va fi usoara. Pe viitor, este clar ca multe companii vor regandi din temelii organizarea muncii si mixul dintre cele doua locatii", declara Cristian PANTIR, directorul de marketing si comunicare al companiei de recrutare Adecco.

Datele din platforma OLX arata ca piata fortei de munca a oferit in 2019 o multime de optiuni persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii postand anul trecut aproximativ 500.000 de anunturi prin care cautau sa angajeze candidati.

In intervalul ianuarie-decembrie, datele platformei de recrutare ne arata ca, luna de luna, au fost active pe site intre 25.000 si circa 45.300 de anunturi de angajari.

Inceputul anului 2020 a adus, de asemenea, rezultate bune, in lunile ianuarie si februarie, fiind active pe OLX 24.350, respectiv 32.500 de anunturi de angajare.

Incepand cu luna martie a acestui an, intreaga piata a fortei de munca a fost afectata de efectele izbucnirii pandemiei de coronavirus, iar acest lucru s-a reflectat si in numarul total de anunturi de angajare de pe platforma OLX.

Efectele crizei COVID-19 s-au resimtit mai puternic in primele luni de pandemie, astfel ca in martie, numarul de anunturi s-a redus la 29.900, comparativ cu circa 32.500 de anunturi de angajare, in februarie 2020, pentru ca mai apoi, in aprilie, sa inregistreze o noua contractie, la 22.250 de anunturi.

Cu toate ca in luna mai numarul de anunturi de recrutare a scazut sub pragul de 20.000, ulterior, in lunile ce au urmat, ofertele de munca de pe OLX au inceput sa creasca treptat, ajungand la aproximativ 23.100 de anunturilor de angajare, in iunie, si apoi la 24.300, in iulie 2020.

"Cifrele extrase din platforma OLX ne-au aratat in mod evident ca pandemia, in faza ei initiala, a lovit puternic sectorul HoReCa si sectorul transporturilor externe. Odata cu masurile de relaxare primite de la guvern, lucrurile s-au ameliorat. Insa, desi aceste dispozitii au ajutat firmele sa isi reia activitatea, nivelul de angajari a ramas unul scazut in comparatie cu anul trecut (-20% pentru ofertele de locuri de munca), in timp ce numarul de candidati a crescut (+10%), cel mai probabil pe fondul unor disponibilizari si a unui aflux de personal intors din diaspora.", afirma Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Ingineri, meseriasi, constructori - cei mai cautati candidati de pe piata muncii

Conform datelor OLX, in luna februarie 2020, in Romania, cei mai cautati candidati erau inginerii, meseriasii si constructorii (6.317 de anunturi), lucratorii in productie, depozite si logistica (6.176 de anunturi), precum si soferii, muncitorii in servicii auto si curierii (3.167 de anunturi). De asemenea, la mare cautare era personalul din hoteluri si restaurante (2.413 anunturi), dar si bonele si menajerele (2.306 anunturi).

In luna iulie 2020, topul celor mai cautati candidati nu prezinta multe diferente. Astfel, pe primul lor raman inginerii, cu peste 7.000 de anunturi de recrutare, mai multe chiar ca inainte de declansarea crizei. Sunt urmati, de data aceasta de categoria soferi, muncitori in servicii auto si curieri (3.255 de anunturi), iar pe locul al treilea sunt lucratorii in productie, depozite si logistica (2.016 anunturi). Angajatorii se uita, de asemenea, si dupa bone si menajere (1.806 anunturi).

Iunie si iulie 2020, cele mai active luni pentru recrutare

Daca in lunile ianuarie si februarie ale acestui an, numarul celor care si-au depus CV-urile in cautarea unui job a fost mai mare decat in perioadele similare din 2019, in martie, datele platformei OLX arata primele contractii, aparute odata cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Asadar, in martie 2020, numarul de candidati care au aplicat la un job a fost de aproximativ 161.500 de persoane, in scadere cu 8,24% fata de martie 2019.

Din luna mai, insa, numarul de candidati a inceput sa intre pe un trend pozitiv, si a ajuns la 177.606, cu un plus de 4,28% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cele mai bune luni, dupa izbucnirea pandemiei si pana in prezent, au fost iunie si iulie, cand pe OLX au aplicat pentru joburi 204.050 de candidati (+18,29% fata de iunie 2019), respectiv 196.521 de aplicanti (+19,18% fata de iulie 2019).

Previzibil, si numarul de aplicari pentru un loc de munca a fost in crestere in lunile iunie si iulie 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, cu un avans de 8,72%, respectiv 7,85%.

La mai multe luni de la declansarea crizei, in iulie 2020, cele mai populare anunturi au ramas cele pentru soferi, muncitori in servicii auto si curieri (296.208 candidati), urmate de cele pentru ingineri si constructori (174.549 candidati). Interesant de observat este ca pe locul al treilea intre cele mai cautate meserii se situeaza cele din HoReCa (173.314 candidati), in ciuda faptului ca acesta a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza.

O categorie aparte care se regaseste pe platforma OLX este cea a anunturilor de joburi cu regim de munca remote. Anul 2020 a inceput cu 1.989 de anunturi noi de angajare in regim de munca de acasa, pentru ca in luna februarie, totalul sa urce la 2.213 anunturi, fiind din acest punct de vedere cea mai puternica luna pentru categoria de joburi remote.

Incepand cu luna martie 2020 s-au observat scaderi in cadrul anunturilor de joburi remote, cifrele ajungand in prezent la 1.521 pentru iunie si la 1.501 pentru iulie.

Reducerea numarului de joburi remote vine din faptul ca ofertele de munca remote pentru categoria de angajati blue collars presupun, in general, munca la distanta, si implicit deplasare, iar acestea au fost primele la care s-a renuntat, fiind imposibil de recrutat, in contextul izolarii in case. Mai mult, de masurile de izolare si inchiderea granitelor au fost afectate si joburile din transporturi internationale sau cele care presupuneau deplasari in interes de serviciu.

In acest context, in luna iulie 2020, pe OLX, anunturile de angajare in sistem de munca la distanta reprezinta 6,2% din totalul anunturilor active, procent similar cu cel din perioada similara a anului trecut (6,4%).

Cei mai cautati candidati pentru joburile remote

In ultimele luni, cele mai multe joburi cu optiunea de munca la distanta pentru romani au fost pentru functiile de: soferi, muncitori in servicii auto si curieri, ingineri, meseriasi si constructori, specialisti in domeniile informatica si telecomunicatii, specialisti in marketing, PR si media, lucratori in domeniile financiar si contabilitate, bone si menajere.

Astfel, in iulie 2020, putem observa ca cele mai multe joburi cu posibilitatea de munca la distanta au fost postate de angajatori pentru soferi, muncitori in service-uri auto si curieri. Astfel, firmele au activat 422 de anunturi de angajare de acest tip, adica aproape 13% din totalul anunturilor pentru aceste functii (3.255).

Mai departe, alte 289 de anunturi (4,1% din total anunturi) au fost destinate recrutarii de ingineri, meseriasi si constructori, dintr-un total de 7.044 de anunturi active pentru candidatii din aceste categorii.

De asemenea, 91 de anunturi de angajare in sistem remote de IT-isti si specialisti in telecomunicatii dintr-un total de 290 de oferte de munca active (31%) si 82 de anunturi pentru angajare in domeniile marketing, PR si media, adica 44% din totalul de 188 de anunturi active. Alte 51 de anunturi au fost pentru angajarea de specialisti in domeniul financiar-contabil in sistem remote, dintr-un total de 471 (11%), iar alte 51 de postari aveau ca scop identificarea de bone si menajere in regim remote, cifra care reprezinta 3% din totalul ofertelor de munca pentru aceste meserii (1.806 anunturi).

482 accesari