1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analistii financiari estimeaza o decelerare a economiei in urmatoarele 12 luni

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut, in iulie 2022, la valoarea de 37,5 puncte. Aceasta situatie s-a datorat in special cresterii, cu 10,8 puncte a componentei de conditii curente.

Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: "Dupa 8 luni consecutive de scadere, indicatorul de incredere a inregistrat o corectie. Insa atat indicatorul de incredere cat si componenta sa de anticipatii raman la niveluri reduse, ceea ce indica anticipatii de decelerare a economiei in urmatoarele 12 luni. Anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, participantii estimand ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin urmatoarele 12 luni."

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa creasca, ajungand la o valoare medie de 11,7%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0291 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1165 lei pentru un euro.

Este de remarcat reducerea ponderii respondentilor care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor scadea in urmatoarele 12 luni. Insa ponderea participantilor la sondaj care considera ca preturile proprietatilor rezidentiale din principalele orase ca fiind supraevaluate, a corectat usor la valoarea de 75% (a doua cea mai mare valoarea inregistrata de la initiarea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor a crescut la 7,1%.

Evolutia anticipata, in termeni reali a PIB in anul 2022 s-a redus la 3,2%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 11 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume, exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 260 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 150 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.