1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analistii financiari estimeaza ca inflatia ramane exprimata in doua cifre cel putin in urmatoarele 12 luni

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut la valoarea de 32,9 puncte. Aceasta situatie s-a datorat in special scaderii, cu 5 puncte a componentei de anticipatii, componenta care a inregistrat o scadere pentru a opta luna consecutiva.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa creasca, ajungand la o valoare medie de 11%.

Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: "Pe fondul aversiunii la risc declansata de invazia Rusiei in Ucraina, precum si a inflatiei ridicate, indicatorului de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania si-a continuat scaderea pentru a sasea luna consecutiv, atingand valori similare cu cele de la inceputul pandemiei corona. Anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, participantii estimand ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, exista riscul ca yield-urile titlurilor de stat sa fie exprimate in doua cifre in urmatoarele 12 luni".

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Previziunile analistilor in ceea ce priveste cei mai importanti indicatori macroeconomici:

Sunt de de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cat si la titluri de stat (9,97% pentru scadenta de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenta de 10 ani).

Este de remarcat si reducerea, in continuare, a ponderii respondentilor care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor creste in urmatoarele 12 luni, in acest exercitiu nefiind inregistrata nicio opinie de majorare a pretului, concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (peste 86%, cea mai mare pondere de la initierea sondajului). In acelasi timp, 77% dintre participantii la sondaj considera preturile proprietatilor rezidentiale din principalele orase ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la initierea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor s-a mentinut la 6,9%.

Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2022 a crescut la 3,6%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 11 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume, exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 260 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 150 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.