1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Allianz-Tiriac Asigurari (AZT) va ...

Allianz-Tiriac Asigurari (AZT) va absorbi fosta Gothaer Romania pana la finele anului. Ce-si propune AZT pana in 2025

Numarul 2 in topul asiguratorilor locali, Allianz-Tiriac Asigurari, va prelua prin absorbtie, pana la finele anului in curs, fosta Gothaer Asigurari, in prezent Allianz-Tiriac Unit Asigurari, companie care a subscris in 2021 prime de 90 milioane de lei, conform unui proiect de fuziune publicat in Monitorul Oficial.

"Strategia de dezvoltare a Allianz-Tiriac pe termen lung tinteste un portofoliu de asigurari de peste 3 miliarde de lei prime brute subscrise care sa serveasca peste 1,6 milioane de clienti pana in 2025 (de la peste 1 milion la finele anului 2021 - n.r.). In cadrul acestui plan de dezvoltare sunt prevazute atat masuri pentru o crestere organica, cat si pentru o creste anorganica (adica prin achizitii - n.r.). Allianz-Tiriac Unit Asigurari (fosta Gothaer Asigurari - n.r.) este o societate care activeaza in domeniul asigurarilor, care a fost achizitionata in proportie de 100% de catre grupul Allianz, respectiv o participatie de 99,9987% din capitalul social al Allianz-Tiriac Unit Asigurari a fost achizitionat de catre Allianz-Tiriac Asigurari, la pretul de 342.864,35 euro si o participatie de 0,0013% de catre Allianz Holdingeins GmbH, la pretul de 11,31 euro", se arata in proiectul de fuziune al Allianz-Tiriac Asigurari cu Allianz-Tiriac Unit Asigurari.

Vanzarea subsidiarei locale a grupului german Gothaer catre grupul german Allianz a fost aprobata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la finele lunii noiembrie 2021. O luna mai tarziu, ASF a aprobat intrarea Allianz-Tiriac Asigurari ca actionar semnificativ direct la societatea Allianz-Tiriac Unit Asigurari.

"Achizitia Allianz-Tiriac Unit de catre Allianz-Tiriac a reprezentat o investitie strategica care ajuta Allianz-Tiriac sa isi atinga obiectivele de dezvoltare pe termen lung, consolidand astfel pozitia grupului Allianz pe piata de asigurari din Romania, prin cresterea bazei de clienti si implicit a primelor subscrise si cotei de piata. (...) Fuziunea va asigura cresterea eficientei administrarii portofoliilor celor doua societati datorita sinergiilor, prin reducerea costurilor operationale si reducerea costurilor de administrare ale portofoliului. Aceste sinergii vor conduce la o cresterea profitabilitatii celor doua portofolii si la inregistrarea unei pierderi mai mici, de aproximativ 1,4 milioane de euro in anul 2023 (la nivelul Allianz-Tiriac Unit - n.r.), de la o pierdere actuala de 5,1 milioane de euro. Din perspectiva cotei de piata, aceasta tranzactie va imbunatati pozitia Allianz-Tiriac in piata de asigurari generale cu aproximativ 1%, avand oportunitatea de a creste pe liniile de afaceri profitabile, precum CASCO si asigurari de bunuri, in concordanta cu strategia Allianz-Tiriac. Odata cu absorbirea Allianz-Tiriac Unit, Allianz-Tiriac va beneficia de noi resurse financiare, de o baza de clienti extinsa si de experienta profesionala a expertilor din cele doua societati fuzionate, aspecte care se vor reflecta in mod pozitiv atat asupra pozitiei financiare a societatii absorbante, cat si asupra clientilor Allianz-Tiriac Unit", se mentioneaza in document.

La baza fuziunii au stat, scrie in document, ratiuni economice si de strategie comerciala precum crearea unei singure entitati juridice, simplificarea structurii de grup, consolidarea pozitiei grupului Allianz pe piata de asigurari din Romania, eficientizarea actului de decizie manageriala si simplificarea proceselor privind controlul si raportarea atat pe toate liniile de afaceri, cat si in ceea ce priveste raportarile financiare.

"Procedurile de raportare (contabile si fiscale) fata de autoritatile romane vor deveni mai simple, prin conceperea lor unitara, ducand la eliminarea consumului de timp si diminuarea costurilor si reducerea costurilor administrative. Prin fuziune se vor aduce Allianz-Tiriac, in calitate de societate absorbanta, economii substantiale, prin reducerea structurilor paralele administrative si de management, reducerea costurilor operationale, precum si a celor de administrare a portofoliului, armonizarea politicilor si metodelor contabile, cresterea eficientei in ceea ce priveste alocarea resurselor prin consolidarea celor doua entitati intr-o singura unitate administrativa, imbunatatirea pozitiei Allianz-Tiriac in piata de asigurari generale cu aproximativ 1% si cresterea pe linii de afaceri, elaborarea unei strategii comune si coerente de dezvoltare si cresterea valorii societatii absorbante, in beneficiul actionarilor", scrie in document.

Din punct de vedere juridic, fuziunea dintre Allianz-Tiriac si Allianz-Tiriac Unit va deveni efectiva la data de 31.12.2022, "sub conditia aprobarii de catre instanta competenta a operatiunii pana la aceasta data si, daca nu se indeplineste aceasta conditie, data efectiva a procesului va fi ultima zi din luna in care instanta competenta a constatat legalitatea operatiunii, respectiv a aprobat operatiunea".

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piata din Romania in octombrie 2012, prin preluarea controlului Platinum Asigurari, iar dupa doi ani a devenit asociat unic.

PROMO